Susret Jasminke Petrović i novosadskih osnovaca

20/10/2016

Na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada u četvrtak, 20. oktobra 2016, održana je promocija knjige Jasminke Petrović „Leto kada sam naučila da letim“ u izdanju Kreativnog centra.

Razgovor sa autorkom vodili su učenici osnovnih škola: „Jovan Popović“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Đorđe Natošević“. Program ujedno predstavlja prvo u nizu druženja osnovaca sa piscima za decu u okviru standarnih programa Međunarodnog festivala proze – “Prosefest”, u kojima su do sada učestvovali novosadski gimnazijalci. Na taj način i mlađi učenici imaće priliku da se upoznaju sa proznim stvaralaštvom van njihovog redovnog školskog programa, te da ostvare živi kontakt sa svojim omiljenim piscima.

img_8990

Prisutnima se prvo obratio urednik književnog programa Kulturnog centra Novog Sada Nedeljko Mamula izrazivši veliko zadovoljstvo što se projekat Međunarodnog festivala proze – Prosefest” proširio na osnovne škole i što će osnovci imati priliku da se upoznaju sa piscima.

Nataša Topolac, programski organizator Kulturnog centra Novog Sada, zahvalila se učenicima, nastavnicim, autorki knjige i Kreativnom centru što su se odazvali pozivu i na taj način su zajedno pokrenli jednu novu ideju.

Urednica Kreativnog centra Anđelka Ružić objasnila je šta je to posao jednog urednika i kako izgleda saradnja pisaca i urednika koji objavljuju knjige.

Autorka knjige „Leto kada sam naučila da letim“ Jasminka Petrović, istakla je da je privilegovana što ima priliku da bude deo projekta koji će spojiti pisce i mlade čitaoce.

– Za mene je ovo jedno novo iskustvo i veoma sam se radovala ovom susretu sa čitaocima. Ovo je odlična ideja i pravi put i način da se deca motivišu i čitaju knjige – rekla je Jasminka Petrović.

Osnovci su uživali u prijatnom i edukativnom razgovoru sa piscem i urednicom i tom prilikom su saznali nešto više o tome kako nastaje jedna knjiga, kako pisac stvara svoje junake i da li je teško premostiti generacijsku razliku i napisati knjigu za decu.

Učenici su se složili da je program ove vrste jedno novo i lepo iskustvo koje će sigurno dugo pamtiti.

-Nadam se da ćemo imati još prilika da se družimo sa piscima jer su ovakvi događaji iskustva koja ćemo dugo pamtiti – rekli su novosadski osnovci.

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B9rXNItnyRM[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja