Goruća dilema „Otići ili ostati u Srbiji?“ prepunila Tribinu mladih

24/10/2013

23.10. Studentska tribina “Otići ili ostati u Srbiji” TM 2Ako se posmatra da je prvu studentsku tribinu u novopokrenutom ciklusu debata sa nazivom „Tribina mladih“ u Kulturnom centru Novog Sada sinoć posetilo više od dvesta građana, pretežno studenata, to je svakako znak da su organizatori izabrali najaktuelniju, goruću temu među mladima danas u Srbiji.
Igor Rajnjak, glavni organizator ovih tribina u Kulturnom centru naglasio je da je zadovoljan što je postignut cilj da tribina zaista pripada studentima, te su oni ne samo publika već i učesnici i moderatori. „Specifičnost ove tribine je njena interaktivnost i sa obzirom na odziv publike, jasno je da idemo u dobrom pravcu. Posebno se zahvaljujem Tanji Kvrgić, Stefanu Rankovu i Miloradu Erbesu na saradnji“, izjavio je Rajnjak.
Na samom početku naizmenično je svoje stavove za i protiv iznosilo šestoro studenata sa različitih novosadskih fakulteta, dakle, troje koji smatraju da je bolje otići iz Srbije i troje koji nameravaju da ostanu.
Od najavljenih učesnika skupu se obratila Jovana Ružičić, koja se vratila iz Amerike posle više od deset godina i koja je osnivač i predsednik grupe „Povratnici“ (“Repats”), koja danas broji oko osamsto članova, ali i „Centra za mame“. „Svako od nas treba da upozna sebe kako bi spoznao za šta istinski i sa užitkom želi da se zalaže i potom da bude izuzetno uporan da bi ostvario svoje ciljeve. Kada sam se vratila iz Amerike, mnogo sam truda uložila da organizujem ‘Centar za mame’ ali sva vrata su mi bila zatvorena i na prvom seminaru bila je prisutna samo jedna mama – moja. Posle godinu i po dana borbe, imamo sasvim drukčiju situaciju, kroz različite programe centra je prošlo oko sedamsto mama a imamo i preko četrdeset stalnih članova. Ovim želim da ukažem da se trud i upornost uvek isplate, a na čoveku je da odluči gde će to da ostvari“, izjavila je Ružičićeva.
Drugi učesnik, reditelj Boris Malagurski koji je živeo i radio u Kanadi i posle niza godina se vratio u Srbiju, kako nije bio u mogućnosti da dođe, skupu se obratio putem Skajpa. „Živeo sam u Vankuveru koji je više puta bio proglašen za najbolji grad za življenje na svetu, ali ni tamo stvari nisu sjajne. Usred centra grada postoji ulica puna beskućnikašto se u Srbiji ne može pronaći. Mislim da mladi imaju pogrešnu sliku o Zapadu koju su dobili preko filmova i medija a stvarnost je potpuno drugačija. Treba da se trudimo da promenimo sebe i stvari oko sebe, ništa veliko, i živećemo u neuporedivo boljoj zemlji“, rekao je Malagurski.
Sama diskusija je trajala dugo posle uvodnih izlaganja sve do 22 č. kada su organizatori morali da zamole publiku da se tribina prekine zbog probijanja termina.
„Tribina mladih“ je tribina koja pruža studentima mogućnost da predlažu teme i govornike za koje su najviše zainteresovani i potom da se organizuje debata u kojoj bi svoje mišljenje izrazili i studenti svih fakulteta. Ovo se ostvaruje kroz saradnju sa svim studentskim organizacijama Novog Sada koji takođe učestvuju u organizovanju i koji će za svaku tribinu predlagati po jednog govornika.

 

Foto: Ana Jovičić

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja