Горућа дилема „Отићи или остати у Србији?“ препунила Трибину младих

24/10/2013

23.10. Studentska tribina “Otići ili ostati u Srbiji” TM 2Ако се посматра да је прву студентску трибину у новопокренутом циклусу дебата са називом „Трибина младих“ у Културном центру Новог Сада синоћ посетило више од двеста грађана, претежно студената, то је свакако знак да су организатори изабрали најактуелнију, горућу тему међу младима данас у Србији.
Игор Рајњак, главни организатор ових трибина у Културном центру нагласио је да је задовољан што је постигнут циљ да трибина заиста припада студентима, те су они не само публика већ и учесници и модератори. „Специфичност ове трибине је њена интерактивност и са обзиром на одзив публике, јасно је да идемо у добром правцу. Посебно се захваљујем Тањи Квргић, Стефану Ранкову и Милораду Ербесу на сарадњи“, изјавио је Рајњак.
На самом почетку наизменично је своје ставове за и против износило шесторо студената са различитих новосадских факултета, дакле, троје који сматрају да је боље отићи из Србије и троје који намеравају да остану.
Од најављених учесника скупу се обратила Јована Ружичић, која се вратила из Америке после више од десет година и која је оснивач и председник групе „Повратници“ (“Repats”), која данас броји око осамсто чланова, али и „Центра за маме“. „Свако од нас треба да упозна себе како би спознао за шта истински и са ужитком жели да се залаже и потом да буде изузетно упоран да би остварио своје циљеве. Када сам се вратила из Америке, много сам труда уложила да организујем ‘Центар за маме’ али сва врата су ми била затворена и на првом семинару била је присутна само једна мама – моја. После годину и по дана борбе, имамо сасвим друкчију ситуацију, кроз различите програме центра је прошло око седамсто мама а имамо и преко четрдесет сталних чланова. Овим желим да укажем да се труд и упорност увек исплате, а на човеку је да одлучи где ће то да оствари“, изјавила је Ружичићева.
Други учесник, редитељ Борис Малагурски који је живео и радио у Канади и после низа година се вратио у Србију, како није био у могућности да дође, скупу се обратио путем Скајпа. „Живео сам у Ванкуверу који је више пута био проглашен за најбољи град за живљење на свету, али ни тамо ствари нису сјајне. Усред центра града постоји улица пуна бескућникашто се у Србији не може пронаћи. Мислим да млади имају погрешну слику о Западу коју су добили преко филмова и медија а стварност је потпуно другачија. Треба да се трудимо да променимо себе и ствари око себе, ништа велико, и живећемо у неупоредиво бољој земљи“, рекао је Малагурски.
Сама дискусија је трајала дуго после уводних излагања све до 22 ч. када су организатори морали да замоле публику да се трибина прекине због пробијања термина.
„Трибина младих“ је трибина која пружа студентима могућност да предлажу теме и говорнике за које су највише заинтересовани и потом да се организује дебата у којој би своје мишљење изразили и студенти свих факултета. Ово се остварује кроз сарадњу са свим студентским организацијама Новог Сада који такође учествују у организовању и који ће за сваку трибину предлагати по једног говорника.

 

Фото: Ана Јовичић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања