Soe Valdes na 7. međunarodnom festivalu proze

18/04/2013

U uvodnom obraćanju književna kritičarka Ljubica Arsić istakla je da je u delima čuvene kubanske spisateljice prisutan Šekspirovski pristup igri polovima, gde se žene maskiraju kao muškarci, kako bi se poslala dublja i složenija poruka.

– U njenoj literaturi dominiraju žene koje imaju herojsku odliku – njihovo rođenje predstavljeno je „mitski“, a i smrt je često herojska. Jedan od dominirajućih motiva takođe je i ostrvo, koje simboliše potpuno izolovanost, odvojenost, a ona predstavlja Odiseja koji je otišao sa tog ostrva, pobegao praktično, kako bi se posvetio pisanju i književnosti – rekla je Arsićeva.

Potom je Soe Valdes pozdravila publiku objašnjavajući da joj je „pomalo neprijatno da priča posle niza komplimenata na njen račun, jer se boji da neće ispuniti očekivanja“. Ona je prisutnima pročitala odlomak iz svog dela „Ambasadorova kći“, koji je prevela Bojana Kovačević-Petrović, a nedavno je objavljen u ediciji „Prosefest“ Kulturnog centra Novog Sada.

Soe Valdes je inače, osim po bogatom spisateljskom opusu, poznata i kao kubanski disident i jedna od najžešćih protivnika režima Fidela Kastra.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja