Сое Валдес на 7. међународном фестивалу прозе

18/04/2013

У уводном обраћању књижевна критичарка Љубица Арсић истакла је да је у делима чувене кубанске списатељице присутан Шекспировски приступ игри половима, где се жене маскирају као мушкарци, како би се послала дубља и сложенија порука.

– У њеној литератури доминирају жене које имају херојску одлику – њихово рођење представљено је „митски“, а и смрт је често херојска. Један од доминирајућих мотива такође је и острво, које симболише потпуно изолованост, одвојеност, а она представља Одисеја који је отишао са тог острва, побегао практично, како би се посветио писању и књижевности – рекла је Арсићева.

Потом је Сое Валдес поздравила публику објашњавајући да јој је „помало непријатно да прича после низа комплимената на њен рачун, јер се боји да неће испунити очекивања“. Она је присутнима прочитала одломак из свог дела „Амбасадорова кћи“, који је превела Бојана Ковачевић-Петровић, а недавно је објављен у едицији „Просефест“ Културног центра Новог Сада.

Сое Валдес је иначе, осим по богатом списатељском опусу, позната и као кубански дисидент и једна од најжешћих противника режима Фидела Кастра.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања