Снови- краљевски пут у реалност

31/01/2014

Шта нам откривају снови, и да ли су они заиста наши најбољи пријатељи који желе да нам укажу на постојећи проблем, била је тема трибине Психополис одржане у Културном центру Новог Сада. У препуном клубу “Трибина младих” о овој комплексној теми,  говорила је теоретичарка књижевности,  Оливера Жижовић. Уједно, она је и била сарадница др Ивана Настовића, за којег се сматра да је једини признати тумач снова у нашој земљи.

Поједини људи живе у заблуди и сматрају да су снови неважни, док они, у ствари, остављају велике трагове у нашим животима.  Истраживања показују да преспавамо готово трећину свог живота, а доказано је да од тога сањамо само два сата. Како је објаснила Оливера Жижовић, оно што сањамо има велику симболику, и то значи да наша несвест нешто жели да нам поручи.

“Када спавамо, умирује се наша свест и буди се наша несвест. Несвесно стање је оно што ми носимо у себи као индивидуа. Врло је битно шта нам она поручује, јер није програмирана као наше свесно стање. Снови су краљевски пут ка реалности. Творац снова је сопство, оно нам шаље снове како бисмо сами себе ојачали и усавршили. Сан је увек корак испред свесног, јер га нађачава наша несвесност.- рекла је Жижовић, додадајући да кроз снове никако не смемо да бежимо од реалности, јер нас они упозоравају на оно у чему грешимо.

Говорећи о тумачењу снова, она је потврдила да је најбољи тумач на нашим просторима свакако био др Иван Настовић. Он је спојио три тероије тумачења од различитих аутора и направио један модел, уз помоћ којег је више од три деценије успешно радио. Бавећи се групном анализом, али и индивудалним тумачењем снова, Настовић је написао више од 15 стручних књига, које уз помоћ примера објашњавају значење и важности снова.

Да је сан од велике важности за Новосађане, могло је да се примети по посећаности ове трибине. Након излагања Оливере Жижовић, посетиоци су имали прилику да поставе питања која су у вези са њиховим сновима, како би сазнали начин на који да их протумаче. Највише су се интересовали за оне снове који их плаше или оставе траг у њиховом животу. Објашњавајући такве снове, Жижовић је нагласила да њих није довољно само протумачити, већ би требало да се крене у реализацију онога што нам сан поручује.

“Људи најчешће питају о кошмарима, а такви снови покушавају да нас активирају. Они су, иако можда не делују тако, веома добри за нас. Такви снови покушавају да нас избаце из пасивног стања и убаце у активно, како бисмо решили проблем. Снове никако немојте сматрати вашим егом, јер су они ту баш због тога, да ојачају нас и наш его.” – казала је Жижовић, наводећи пример како деца често сањају кошмаре, који ојачавају њихове личности и припремају их за одрастање.

Снови нам шаљу јаке поруке којима желе да нас упозоре на неке животне ситуације у којима је наше несвесно стање видело одређени проблем. Снове треба прихватити као пријатеља који стоји са стране и види оно што ми не можемо. Добром анализом и тумачењем наших снова, можемо доћи до решења неког проблема, а тиме и боље упознати себе.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ASC3iSRW4B0[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h1xJzd7Amc8[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=soZgvIwxUS4[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања