Silvija iz zemlje saga

09/09/2014

Izložba triptiha Lazara Dimitrijevića, na kojima je prikazana kraljica Švedske, svečano je otvorena sinoć u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Autor je inspiraciju pronašao u kraljičinoj lepoti, koja kod Šveđana nije bila omiljena.

„Švedska, poznata kao zemlja tolerancije, ima jednu karakteristiku,a to je da ljudi crne kose i tamnih očiju nisu omiljeni. Tako je od davnina, pa sam na humorističan način pokušao da dočaram svoje mišljenje o tome, i naslikao sam crnokosu kraljicu Švedske koja vodi poreklo iz Brazila”, rekao je Dimitrijević i dodao da će njegova deli biti izložena i u Stokholmu.
Triptisi koji prikazuju kraljicu Švedske, koncipirani su u duhu Vizantijske ikone, i njihov centralni deo prezentuje kraljicu u švedskoj nošnji, dok su oko nje, u u duhu apokrifa i hagiografije, minijaturno prikazani detalji iz kraljičine prošlosti, ali iz života u Švedskoj. Naslikani su i detalji iz života kompozitora Karl Mikaela Belmana, Mocartovog savremenika, ali i kraljevski zamkovi, srednjevekovne crkve i ruševine starog Visbija, koncepirani tako da čine sintezu između figurativnog i apstratnog. Centralni deo triptiha urađen je na zlatnoj pozadini okužen minijaturama, dok desno i levo krilo čine platna slikana u konceptu apstraktnog ekspresionizma. Za ovakav postupak, autor se odlučio kako bi na trokrilnom platnu postigao integraciju dva suprotna likovna postpuka, ali i da pomiri figurativnu koncepciju sa apstrakcijom.

Svi zainteresovani sugrađani ovu izlobu moći će da pogledaju do 15. septembra u Likovnom salonu KCNS-a.

 

Lazar Dimitrijević rođen je u Prilepu 1935. Godine, a diplomirao je na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. Nakon specijalističkih studija, postdiplomske je nastavio na Kraljevskoj Akademiji Lepih Umetnosti u Stokhlomu, gde je i diplomirao. Dobitnik je više nagrada i priznanja, komponovao je i izvodio na klasičnoj gitari muziku za dokumentarne filmove, a publikovao je i zbirke poezije. Švedska televizija snimila je jednosatni filmski portret o njegovom slikarskom delovanju. Kao slobodan umetnik živeo je u Stokhlomu, radeći kao profesor na Akademiji za Umetnost i Muziku. Nakon Stokhloma živeo je pokraj Londona, u Eseksu, a danas živi i stvara u Beogradu.

Komentari

adekotumbo adekotumbo

Svaka cast na organizaciji izlozbe.
Dimitrijevic je u Svedskoj veliko ime, steta sto takav covek u Srbiji prolazi nezapazeno.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja