Sećanje je put poštovanja kojim treba da idemo – izložba “Prebilovci” svečano otvorena u KCNS

18/11/2014

Nakon sedamdeset godina, prvi put je u Srbiji organizovana izložba istorijskih fotografija “Prebilovci” koja slikovito i faktografski prikazuje stradanja i mučenja nedužnih Srba u istoimenom selu. Kulturni centar Novog Sada još jednom je pokazao koliko je važno sećati se svih žrtava i time odati poštovanje za nevino i mučno stradanje nekoliko hiljada Srba.
Na Tribini mladih, novosadskog Kulturnog centra otvorena je izložba “Prebilovci”, a autori Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, studenti istorije Filozofskog fakulteta iz Banja Luke, potrudili su se da nizom istorijskih fotografija i činjenica upoznaju javnost o nemilom događaju koji se desio u južnoj Hercegovini. Na otvaranju, posetiocima su se osim autora, obratili i zamenik predsednika skupštine grada Novog Sada, Miroslav Ilić, predsednik udruženja “Jadovno 1941.” iz Banja Luke, dr Dušan Bastašić i Milenko Jahura, predsednik srpskog nacionalnog društva “Prebilovci”.

Mnogobrojni posetioci koji su došli na otvaranje ove izložbe mogli su videti kako je selo izgledalo pre nemilog događaja, čime su se meštani bavili, kao i to kakav su život vodile nastradale porodice. Hronološki, sa faktografskim činjenicama, prikazan je i sam čin stradanja, zajedno sa mestima na kojima su Srbi mučeni i pogubljeni. Na izloženim fotografijama može da se vidi jama Golubinka kod Šurmanaca, gde su bacana tela ubijenih žena i dece. Nakon svirepog zloćina, jame su betonirane, a tek pre 20 godina je dozvoljeno da se iz njih izvade posmrtni ostaci. Zamenik predsednika Skupštine grada Novog Sada, Miroslav Ilić rekao je da naš narod treba da se seti svih žrtava koje su nevino stradale i mučenički izgubile život.
– Nijedan evropski narod u 20. veku nije doživeo toliko velika stradanja, a sa druge strane nije u tolikoj meri potcenio i zaboravio na žrtve kao što je to učinio srpski narod. Uzroci velikog broja problema koje danas imamo, možemo i tu pronaći. Naš narod treba da se seća svake žrtve koja je nevino stradala, jer na taj način odaje im počast – kazao je Ilić.

U Drugom svetskom ratu, od 1000 stanovnika ovog sela, preživelo je njih 172, dok je u građanskom ratu koji se desio 1992. godine stanovništvo proterano, a selo Prebilovci je spaljeno. Naselje je izraslo u simbol stradanja srpskog naroda u takozvanoj Pavlićevoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Jedan od autora izložbe, Predrag Lozo, zahvalio se Kulturnom centru Novog Sada što je otvorio svoja vrata za ovu izložbu i na taj način upoznao javnost o stradanju o kojem se malo govori, a koje je velikih razmera
– Baveći se i posmatrajući istoriju, istovremeno je i blagodet i prokletstvo. U njoj su mučenik i heroj braća blizanci. Baviti se nečim što podrazumeva kulturu sećanja, nije ni malo lako, ali u poslednje vreme otvaraju se mogućnosti da to sećanje istoričari prošire i da se načine iskoraci kako bi šira javnost bila upoznata – rekao je Lozo, dodavši da Novi Sad otvoren grad i da obraća pažnju na sve nevine žrtve srpskog naroda.

Ove značajne istorijske fotografije prikazale su široj javnosti slikovite i činjeničke dokaze o 4000 žrtava koje su nemilosrdno mučene. Dr Dušan Bastašić i Milenko Jahura zahvalili su se svim posetiocima, rekavši da to dokazuje kako građani ipak ne zaboravljaju, ali da je potrebno to sećanje prenositi i na nove generacije. Ova izložba zajednički je projekat Kulturnog centra Novog Sada i udruženja građana “Jadovno 1941.” iz Banja Luke. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 23. novembra na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=H8F3NY0MtAs[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LF9UE0p8YCk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=c02DUwnOFpo[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=a7elqbwjeME[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja