„Sećanja Ileane Čure: film i razgovor o filmu“ – RADIONICA

24/01/2015

Sećanja koja nikad ne izblede

  Film o životu profesorke dr Ileane Čure Sazdanić prikazan je na trećoj po redu radionici u Kulturnom centru Novog Sada na Tribini mladih u okviru manifestacije „Ledena tišina govori“. Autorka radionice Gordana Todorić i istoričar Stefan Radojković govorili su o personalizaciji sagledanoj iz dva ugla, onih koji su preživeli i onih koji su sprovodili Novosadsku raciju.

  Nakon što je publika imala prilike da u prvoj radionici vidi na kojim sve mestima se zločin dogodio i kroz koje sve tekstove mogu pamtiti Novosadcu raciju, u trećoj po redu radionici tema je bila personalizacija . Autorka radionice Gordana Todorić rekla je da životna priča Ileane Čure nije vezana samo za Novosadsku raciju već da su ona i njena porodica zlatnim slovima upisani u istoriju Novog Sada.

– Personalizovati znači pripisati neke stvarne osobine nekom imenu. Važno je da se nauči pre svega šta znači izgubiti jedan ljudski život, čak i onda kada se to ne radi o osobi koja je intelektualac, visokog čina ili čiji roditelji nisu slavni. U ovom konkretnom slučaju gubitak je veliki, ali je profesorka Ileana Čura nastavila tradiciju svoje porodice, učenjem, širenjem znanja i granica, povezivanjem sa ljudima, a to su temeljne ljudske vrednosti – rekla je Todorić.

  Novosađanima se nakon odgledanog filma telefonskim putem obratila Ileana Čura zahvalivši im se što su došli i na taj način iskazali svoje saosećanje prema žrtvama Novosadske racije.

– Pozitivne misli u sitacijama kada je u svetu zlo prisutno mnogo znače u životu pojedinca. Ovo su dani koji nas vraćaju u prošlost, ali ona je utkana u našu sadašnjost. Trudimo se da oprostimo, ali ne i da zaboravimo, zato bi svaki čovek trebalo da radi na sebi i da u svojoj svesti razvije pristup životu koji je ispunjen dobrotom i da nju prenese na širu društvenu zajednicu – rekla je Ileana Čura, nakon čega je publika iskazala zainteresovanost da joj postavi pitanja.

  Film o profesorki dr Ileani Čuri, koja je sticajem srećnih okolnosti preživela Novosadsku raciju nije samo rekonstrukcija njene lične biografije, već porodice iz koje potiču dela kojima su njeni rođaci označili na mapu grada. Posetioci su nakon radionice otišli u Likovni salon Kultunog centra i pogledali izložbu fotografija, uspomena i autentičnih predmeta Ileane Čure. Oni su na tim fotografijama imali priliku da vide kratak prikaz njenog života, a po tome su mogli videti da je on bio vrlo uzbudljiv i sadržajan.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=STm-AVLAKI4[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja