SARADNICA U KNJIŽEVNOJ REDAKCIJI KCNS MARIJANA JELISAVČIĆ NAGRAĐENA NA SALONU KNJIGE I GRAFIKE U PIROTU  

26/03/2022

Na 23. Salonu knjige i grafike u Pirotu koji je danas svečano zatvoren, dodeljene su nagrade za tri najbolje priče na konkursu koji raspisuje Dom kulture Pirot. Žiri u sastavu Vule Žurić i Dejan Stojiljković doneo je odluku da od preko 500 pristiglih priča drugom nagradom odlikuje saradnicu u književnoj redakciji KCNS Marijanu Jelisavčić za priču „Load subtitles“. Prva nagrada dodeljena je Oliveri Mitić za priču „Dva dinara“, a treća Zoranu Grujiću za priču „Pustoš“.

Vule Žurić je u tekstu pod naslovom „Priče uprkos svemu“, koji otvara zbornik „Najbolja priča Pirota 2022.“ istakao: „I dok se svet pred našim očima nepovratno menja, u Pirotu opstaje jedna lepa tradicija. Čini se da ama baš ništa ne može da spreči dobre ljude iz pirotskog Doma kulture da početkom godine raspišu konkurs za kratku priču, a potom ni stotine zainteresovanih da svoje radove pod šifrom pošalju na svima dobro poznatu adresu. Ove godine su, čini mi se, oboreni svi rekordi. […] U tolikom mnoštvu uvek se, naravno, nađe i dosta toga početničkog, nekvalitetnog, nedorečenog, ali i ti ‘promašaji’ jesu svedočanstvo postojanja jedinstvene stvaralačke energije koja svake godine na površinu izbaci nekoliko sjajnih radova, dostojnih stranica najuglednijih književnih časopisa. Tako je bilo i ovog puta. Tri prvonagrađene i sve ostale za zbornik odabrane priče pokazuju tu raznovrsnost i svežinu, drže pažnju, nagone na razmišljanje – pozivaju na dijalog!“

Marijana Jelisavčić je doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde piše disertaciju pod naslovom „Horor fantastika u srpskoj prozi 19. veka“. Ovo joj je druga nagrada za prozni rad.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja