„SAN O BALKANU“- MUZIČKO – SCENSKA PREDSTAVA

20/03/2015

 

Običaji, verovanja, ljubav…

 

Muzičko-scenska predstava „San o balkanu“ pozorišne trupe „Balkan novi pokret“ odigrana je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Tekst i režiju potpisuje Vesna Stanković, muziku je komponovala Sanja Ilić, koreografiju osmislila Tanja Popović, scenski pokret realizovala Jelena Gašić, dok je za kostime bila zadužena Jelena Malašević. U predstavi igraju Ivan Nikolić, Aleksandra Manasijević, Marina Dimitrijević, Nina Pantić i Tamara Simić.

Priča o tradicionalnim običajima i verovanjima glavni je motiv ove predstave, ali osim ovog motiva tu je, naravno, i ljubav. Dve drugarice se zaljubljuju u istog momka a epilog predstave su suze i ubistvo, što publiku tera na razmišljanje o budućnosti Evrope u kojoj se čini nemogućim ponovno otkrivanje najdubljih korene. Producent,  Milovan Zdravković, rekao je da ova predstava na neki način tretira našu tradiciju, mitove i legende, ali na moderan način.

– Sa ovom predstavom proputovali smo Evropu, Aziju, a bili smo čak i u Africi. Ono što je karakteristično kod publike jeste da im je predstava probudila emociju, i to je ono što daje težinu ovom komadu. Tradicija je izuzetno bitna, ali ne u smislu da se vraćamo unazad, već da je negujemo i prilagodima novom vremenu, što smo i pokušali da prikažemo. – rekao je Zdravković.

Estetska forma predstave bazira se na savremenom stilizovanom scenskom izrazu, u koji je uklopljena modereno isproducirana etno muzika. Ideje za priču došle su iz bogate kulturne baštine Srba i baštine naroda Balkana – legende, mitovi, bajke. Predstava je probudila veliko interesovanje publike, a do sada je igrana na 23 međunarodna festivala. Mladi glumci Ivan Nikolić i Nina Mandić rekli su da  komad šalje nekoliko poruka,  ali glavne su da tradiciju treba negovati, i da ljubav uvek pobeđuje.

Pozorišna trupa“ Balkan novi pokret“ osnovana je radi istraživanja tradicionalnih scenskih etno običaja Srba i naroda Balkana. Savremenim scenskim izrazima ovo tradicionalno bogatstvo prerađivano je u moderne pozorišne predstave. Autorski tim trupe sačinjavaju kreativci beogradskih pozorišta.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HQSQj28rvUM[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja