Sa Zoranom Milivojevićem o emocijama

04/03/2013

U okviru ciklusa predavanja “Psihopolis” u četvrtak je u Kulturnom centru Novog Sada domaćin programa Zoran Milivojević ugostio Danijelu Živančević, koja je posetiocima govorila na temu “Novo razmišljanje o emocijama”. Bio je to četvrti po redu susret poznatog psihoterapeuta sa publikom koje KCNS organizuje poslednjeg četvrtka u mesecu, a prepuna sala Tribine mladih bila je pokazatelj koliko je ljudima u današnje vreme potrebno da razgovaraju o emocijama i onome što osećaju. 

-Decenijama unazad vladalo je pogrešno mišljenje da je čovek satkan od emotivne i racionalne komponente, po čemu se emocije automatski tumače kao nešto što je u sukobu sa razumom i što ne može biti racionalno. Ovo tumačenje se pokazalo kao pogrešno, zbog čega je potrebno povesti ozbiljan dijalog i pričati o novom razmišljanju o emocijama – rekla je Danijela Živančević koja je istakla da ljudi često imaju potrebu da kriju “neprijatne emocije, kako bi izbegli osudu i negativnu reakciju okoline, iako je dokazano da je značaj takvih osećanja ogroman”.

Profesor Milivojević posetio je još jednom prisutne na koren i značenje reči emocije, ističući da u bukvalnom smislu ta reč znači “ono što nas pokreće”.

Danijela Živančević je diplmirala na Katedri za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a potom je specijalizirala psihološko savetovanje na Katedri za psihologiju. Autor je posebno dizajniranih programa “Emocionalna pismenost” i “Asertivne komunikacije”, koje su stekle veliki ugled kako u stručnim krugovima, tako i u široj javnosti. Član je međunarodnog udruženja za transakcionu analizu (ITAA) i nosilac nacionalnog sertifikata za psihoterapiju Saveza društava psihoterapeuta Srbije.

Nakon njenog predavanja, razgovor publike sa njom i profesorom Milivojevićem trajao je više od sat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HmRRSjvJHa8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=O75R2isIS1k[/youtube]

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HmRRSjvJHa8[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja