Sa Radoslavom Milenkovićem u dijalogu

04/05/2014

Sloboda kao zavičaj

 

U punom klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada, nastavljen je ciklus razgovora “Dijalozi o scenskom dizajnu”, a gost ove tribine bio je glumac i reditelj Radoslav Milenković. Ovaj ciklus predstavlja seriju predavanja koju profesori Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka organizuju u KCNS. Razgovor sa ovim umetnikom vodio je redovni profesor arhitekture Radivoje Dinulović.

Ove godine, organizatori planiraju da ugoste sedam značajnih domaćih i stranih ličnosti iz oblasti scenske umetnosti, sa kojima će razgovarati o temama vezanim za njihov stvaralački odnos prema scenskom dizajnu. U ovom ciklusu biće predstavljeni gostujući profesori, budući saradnici i istaknuti stvaraoci koji će učestvovati u nastavi scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu u školskoj 2014/15. godini. Ciklus razgovora predstavlja i deo priprema za upis na sve nivoe studija scenskog dizajna.

Na samom početku, profesor Radivoje Dinulović, predstavio je koncept koji će pratiti ovaj razgovor. Pričajući o glumcu i reditelju kojeg je pozvao u goste, da o svom iskustvu porazgovara sa sadašnjim, ali i budućim studentima, rekao je da Milenkovića nije potrebno predstavljati s obzirom da većina zna i njega i njegov rad, ali svakako treba ispričati iskustva koja je on stekao. Tako je usledilo pitanje, koji je njegov zavičaj, na šta je ovaj istaknuti glumac odogovorio da on svog zavičaja nema, jer je svoju karijeru gradio po čitavoj Srbiji ali i regionu.

–         Nisam nikada osećao pripadnost jednom gradu, ulici, klanu. Za mene je najveća stvar za koju čovek treba da se bori – sloboda. Naročito ako se čovek bavi umetnošću, zato ja i ne mogu da kažem koji je moj zavičaj. Svoju karijeru sam gradio svuda po malo, i svaki put sam se u određenom gradu osećao kao da je moj rodni. To je duh slobode za koji se ja borim. – rekao je Milenković, dodavši da je njegov zavičaj u sopstvenom jeziku, glavi i on sam.

Ovaj svestrani umetnik, dobitnik je najznačajnijih nagrada za glumu i režiju u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Tako je pričajući o svom iskustvu koje je stekao u različitim teatrima, rekao da mu nijedan nije u potpunosti odgovarao. Razlog za to navodi jer je bio isuviše strog prema sebi i svom radu, jer je svaki teatar osećao kao svoj.

–         Meni je važnije bilo da stalno popravljam ono čime sam nezadovoljan. Po mojoj biografiji možete primetiti da sam radio u raznim institucijama. To na neki način otkriva moje nezadovoljstvo prema njima, jer se može videti koliko sam ih promenio, iz svake sam dobrovoljno odlazio, nisu me ni iz jedne izbacili. To moje nezadovoljstvo govori o tome da mi je stalo, i nikada nisam dozvolio da me stigne osećanje ravnodušnosti jer je to ono najgore što može da vas zadesi, posebno ako se bavite umetnošću.- kazao je Milenković.

Ovaj glumac i reditelj, odigrao je više od 50 uloga u najznačajnijim pozorištima Beograda, Novog Sada i Zagreba.Takođe je igrao u TV dramama i filmovima. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1987. do 2005. godine. Bavio se pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Visokoj umetničkoj školi Univerziteta u Kapošvaru u Mađarskoj. Kao reditelj, radio je u pozorištima Srbije,Mađarske, Švedske i Makedonije.

 

Foto: Dražen Žigić

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja