„REKA USPOMENA“- INSTALACIJA NA TRGU SLOBODE

23/01/2015

Snažna simbolika u znak sećanja na žrtave racije

 Click here to read this text in English

DSC_7257

  Instalacija „Reka uspomena“ akademskog vajara Ljubomira Šćepanovića, koja je deo programa Kulturnog centra Novog Sada u znak sećanja na žrtve Novosadske racije pod nazivom „Ledena tišina govori“, bila je postavljena na Trgu slobode.

  Za izradu instalacije korišćeno je belo kamenje, prečnika deset centimetara, a pored kamenja upotrebljene su i konstrukcije pravougaonog geometrijskog oblika različitih razmera. Geometrijski oblici napravljeni su od metala koji je spajan zavarivanjem. Na površini kamenja ispisana su imena identifikovanih žrtava stradalih u Novosadskoj raciji i godina koliko su živeli, a pravougaoni oblici ofarbani su u crno.

-Ova kompozicija simbolično predstavlja rečni tok koji prolazi pored grada, a grad predstavlja ljude. Simbolično, u ovoj instalaciji, žrtve (kamenje sa imenima) predstavljaju reku. Prošle godine smo, takođe, pravili instalaciju od ovog kamenja, ali su u pitanju bili koncentrični krugovi koji su simbolizovali rupe u ledu. Moja ideja je da se na obeležavanju godišnjce racije svake godine, za instalacije upotrebljava kamenje sa ispisanim imenima žrtava, ali da prikazi budu drugačiji – rekao je Šćepanović.

  Dešavanje unutar kompozicije, predstavljeno belim kamenjem, simbolizuje tok života odnosno reku. Reka je krucijalni element kompozicije budući da  pobuđuje snažne emocije jer predstavlja svojevrsni podsetnik na to da su žrtve bacane pod led, ispod površine vode, u ledeni Dunav koji protiče kroz grad Novi Sad. Metalni objekti- pravougaonici, predstavljaju grad Novi Sad, i postavljeni su uz ispisano kamenje koje predstavlja rečni tok. Zajedno čine kompoziciju oblika i površina, koja je umetničko viđenje događaja koji su se odigrali tog dana. Oblici i postavka predstavljaju reku (ljude), Novi Sad (metalne objekte) i žrtve (reku) koje su tog dana stradale u Novosadskoj raciji.

  Podećamo da je prošle godine, takođe u okviru obeležavanja sećanja na žrtve Novosadske racije, na Trgu slobode postavljeno kamenje na kojima su napisana imena žrtava, Srba, Jevreja i Roma. Po jevrejskoj tradiciji, kamen se ostavlja na groblju kao uspomena na mrtve, zato što kamen traje večno, dok cveće vene. Isti autor je učestvovao i u izradi prošlogodišnje instalacije.

DSC_8762

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ritNONwJXdg[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja