„Putovanja i razgovori“ – Autorsko veče kompozitorke Stanislave Gajić

01/10/2014

Kompozitorka Stanislava Gajić premijerno je predstavila svoje nove kompozicije u okviru ciklusa Novi zvučni prostori u klubu Tribina mladih novosadskog Kulturnog centra.

Ciklus pesama pod nazivom „Putovanja i razgovori“ inspirisani su delom „Mansarada“, Danila Kiša, a stihove za ove  kompozicije pisao je mladi pesnik Dimitrije Kokanov.

– U ciklusu ima šest pesama, osim tenora i soprana koji su solisti, u kompozicijama su zastupljeni i flauta i gudački kvintet. Pesme pričaju priču koja može da se poistoveti sa grčkim mitom o Euridiki i Orfeju – rekla je kompozitorka Stanislava Gajić.

Nakon premijernog predstavljanja kompozicija, publika je imala priliku da čuje i neke starije kompozicije te umetnice: „Moravska svita“ iz baleta „Ožalošćena porodica“ koja je izvedena 2004.godine, „Odjeci žutibora“, i „Varijacije za gudački orkestar“.

– Treću kompoziciju, izvodi moj gudački kvartet koji je nastao pre 10 godina. Kompozicija je zahtevna, ali ujedno i interesantna za soliste, jer im predstavlja veliki izazov – kazala je kompozitorka. Na kraju, publika je imala priliku da posluša  kompoziciju „Odjeci Žutibora”, koja je u samo godinu dana postala izuzetno popularna među publikom i kompozitorima. Ona predstavlja interesantan spoj instrumenata, a izvode je sopran, flauta i kontrabas. Dela autorke su najčešće kompozicije za solo instrumente, pesme za glas i klavir, mešovit hor, različite kombinacije kamerne i orkestarska muzike.

Stanislava Gajić rođena je u Sremskoj Mitrovici, osnovnu Muzičku školu „Petar Krančević” završila je u rodnom gradu svirajući flautu, a potom i srednju, „Isidor Bajić”, u Novom Sadu. Osnovne studije kompozicije studrala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Miroslava Štatkića, a diplomirala je u klasi profesora Zorana Mulića. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu magistrirala je kompoziciju u klasi profesorke Isidore Žebeljan, delom „Koridon i Tirzis” za dve trube, trombon, udaraljke, harfu, klavir i gudače. U toku studija bila je stipendista Ambasade Kraljevine Norveške, Geteove stipendije i stipendije Fondacije za talente Univerziteta u Novom Sadu. Dobitnica je Povelje Vasilije Mokranjac na Fakultetu muzičke umetnosti. Član je SOKOJA, Udruženja kompozitora Vojvodine i Asocijacije „Žene u muzici“, a od 2012. godine je asistent na predmetima Harmonija i Kontrapunkt na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja