Puno slatkiša nakon premijere animiranog filma „Legenda o božićnom drvetu“

28/01/2014

Mnogo osmeha, sreće, lepog raspoloženja bilo je u petak u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada kada je organizovana premijera animiranog filma „Legenda o božićnom drvetu“. Ovaj program je bio humanitarnog karaktera – publika je donela kao ulaznicu za gledanje premijere slatkiš, knjigu ili igračku za decu, koje će Kulturni centar Novog Sada u okviru saradnje koju ima sa Centrom za socijalni rad, pokloniti štićenicima Centra. Punu kutiju slatkih „ulaznica“, organizatori će predati Centru za socijalni rad u Novom Sadu u ponedeljak kao još jednu potvrdu da deca nikada nisu sebična i da uvek misle na svoje vršnjake.
Pre same projekcije, publici se obratila Zlata Popov koja se zahvalila Kulturnom centru Novog Sada koji je prepoznao vrednost ove vrste dečjeg stvaralštva:„Za mene kao majku petoro dece, animacija je bila pravo otkrovenje. Svi znamo koliko deca vole crtane i animirane filmove, a ono što je najvažnije, svi znamo koliko oni dobijaju informacija gledajući te filmove. Stoga je vrlo važno šta im prikazujemo. Ceo ovaj projekat se odvijao pod rukovodstvom studija „Čajka-Stajka“ iz Voronježa. Kada smo imali prilike da vidimo njihova ostvarenja, uvideli smo da se radi o filmovima visokog umetničkog kvaliteta i da od njih možemo mnogo da naučimo. Sada ćemo svi imati priliku da se uverimo koliko smo naučili od njih“.
Animirani film „Legenda o božićnom drvetu“ traje četiri minuta. Uradila su ga deca iz „Male škole animiranog filma“ kojom rukovodi Zlata Popov, a u produkciji Kulturnog centra Novog Sada. Priča o tome kako je jelka od jednog običnog drveta postala glavna novogodišnja zvezda u svakoj kući, oduševila je publiku i po ko zna koji put se pokazalo, kao u ovom filmu, da su deca najveći kreativci čija mašta može svašta. U izradi ovog filma učestvovalo je oko pedesetoro dece. Pored polaznika Male škole animiranog filma koji su modelovali, snimali i montirali film, snimanju su se priključili članovi dečje pozorišne trupe pri hramu Vavedenja Presvete Bogorodice iz Sremskih Karlovaca, koji su tumačili uloge, a muziku za film izvodili su Ilija Šapovalov, učenik trećeg razreda na odseku za violinu Osnovne muzičke škole „Isidor Bajić” i dečji hor „Slatkopojci” iz Sremskih Karlovaca. Realizacija ovog filma je bio poslednji segment projekta „Vreme je za animaciju“ čiji je cilj popularizacija ove vrste dečjeg stvaralaštva u Novom Sadu, a koji traje od oktobra meseca prošle godine u Kulturnom centru Novog Sada.

Za sve one koji nisu prisustvovali premijernom prikazivanju, film možete pogledati na linku ispod.

[youtube]http://youtu.be/wPCuQ1yabck[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LLA17omWPTc[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja