PSIHOPOLISOVA TRIBINA – „EMOCIONALNI ŽIVOT SAVREMENOG ČOVEKA“

27/02/2015

Racionalno-emotivno bihevioralna terapija kao dragocena pomoć

   „Emocionalni život savremenog čoveka“ bila je tema Psihpolisove tribine održane na Trbini mladih Kulturnog centra Novog Sada, koju su vodili psiholozi i „REBT“ terapeuti Olivera Sekulić Bartuš, Vladan Beara i Milica Novkov. Povod je bila knjiga pod nazivom „REBT“, tačnije vodič za racionalno-emotivnu bihejvioralnu terapiju u izdanju „Psihopolis instituta“. Posetioci su imali priliku da od tima stručnjaka čuju zašto je ovaj metod terapije jedan od boljih kada je reč o emocionalnim problemima, ali i da postave pitanja predavačima.

  Oblast psihoterapije tokom pedesetih godina prošlog veka postala je bogatija za još jedan psihoterapijski pravac, kognitivno-bihevioralne orijentacije. Ovaj novi integrativni pristup osmilio je Albert Elis i nazvao ga „REBT – Racionalna emotivno bihejvioralna terapija“. Osim što uzima u obzir emocije, ona se bavi i kognicijom i ponašanjem individue. Prema rečima psihološkinje i „REBT“ terapeutkinje Olivere Sekulić Bartuš ova terapija pomaže u razrešavanju različitih emocionalnih i bihevioralnih problema koje ima svaki pojedinac.

– Ljudi su uvek osećali strah, bes i druge emocije, ali ih pre nisu toliko ispoljavali. Danas su one malo očiglednije jer živimo mnogo brže i primamo nezdrava i teška osećanja koja urušavaju kvalitet našeg života. Ova terapija pomaže u rešavanju emocionalnih problema – rekla je Olivera Sekulić Bartoš.

  Situacije koje nam se događaju u svakodnevnom životu ne čine nas srećnim, uznemirenim ili zabrinutim, već to čini način na koji ih posmatramo. Kako je objasnila psihološkinja Milica Novkov ova vrsta terapija pomaže pojedincima ukoliko imaju emocionalne ili probleme sa ponašanjem.

– Ova terapija pokazala se kao jedna od najefikasnijih jer je fokusana na rešavanje problema u sadašnjosti i na ciljeve u budućnosti. – rekla je Novakov, dodavši da emocionalni problemi stvaraju blokadu i na taj koče rešavanje takve situacije.

Ova vrsta terapije nam pomaže i da prevaziđemo blokade koje imamo. „REBT“, kao jedna vrsta terapije, pripada grupi kognitivno-bihevioralnih intervencija čija je efikasnost više puta dokazana u radu sa ljudima koji imaju različite psihološke probleme.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x3u3ndFvjes[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ezjBbHj9axI[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_Vc_eYvg01k[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Gu5dc3_NYuQ[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja