ПСИХОПОЛИСОВА ТРИБИНА – „ЕМОЦИОНАЛНИ ЖИВОТ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА“

27/02/2015

Рационално-емотивно бихевиорална терапија као драгоцена помоћ

   „Емоционални живот савременог човека“ била је тема Психполисове трибине одржане на Трбини младих Културног центра Новог Сада, коју су водили психолози и „РЕБТ“ терапеути Оливера Секулић Бартуш, Владан Беара и Милица Новков. Повод je била књига под називом „РЕБТ“, тачније водич за рационално-емотивну бихејвиоралну терапију у издању „Психополис института“. Посетиоци су имали прилику да од тима стручњака чују зашто је овај метод терапије један од бољих када је реч о емоционалним проблемима, али и да поставе питања предавачима.

  Област психотерапије током педесетих година прошлог века постала је богатија за још један психотерапијски правац, когнитивно-бихевиоралне оријентације. Овај нови интегративни приступ осмилио је Алберт Елис и назвао га „РЕБТ – Рационална емотивно бихејвиорална терапија“. Осим што узима у обзир емоције, она се бави и когницијом и понашањем индивидуе. Према речима психолошкиње и „РЕБТ“ терапеуткиње Оливере Секулић Бартуш ова терапија помаже у разрешавању различитих емоционалних и бихевиоралних проблема које има сваки појединац.

– Људи су увек осећали страх, бес и друге емоције, али их пре нису толико испољавали. Данас су оне мало очигледније јер живимо много брже и примамо нездрава и тешка осећања која урушавају квалитет нашег живота. Ова терапија помаже у решавању емоционалних проблема – рекла је Оливера Секулић Бартош.

  Ситуације које нам се догађају у свакодневном животу не чине нас срећним, узнемиреним или забринутим, већ то чини начин на који их посматрамо. Како је објаснила психолошкиња Милица Новков ова врста терапија помаже појединцима уколико имају емоционалне или проблеме са понашањем.

– Ова терапија показала се као једна од најефикаснијих јер је фокусана на решавање проблема у садашњости и на циљеве у будућности. – рекла је Новаков, додавши да емоционални проблеми стварају блокаду и на тај коче решавање такве ситуације.

Ова врста терапије нам помаже и да превазиђемо блокаде које имамо. „РЕБТ“, као једна врста терапије, припада групи когнитивно-бихевиоралних интервенција чија је ефикасност више пута доказана у раду са људима који имају различите психолошке проблеме.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x3u3ndFvjes[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ezjBbHj9axI[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_Vc_eYvg01k[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Gu5dc3_NYuQ[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања