Prvi put u Srbiji posle 50 godina – Dragica Gađanski

05/09/2016

Izložbom „Retrospektiva“, koja će biti održana u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada od 13. do 26. septembra 2016. godine u 19:30 časova, srpsko-kanadska umetnica Dragica Gađanski obeležiće pola veka života i rada u Kanadi. Izložbu će otvoriti NJ. e. Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji, član gradskog Veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić  i direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović.

Slikarka Dragica Gađanski Didi je poznata kao umetnica koja radi u akriliku, akvarelu i mešanoj mediji i ovo je njena prva izložba u Srbiji. Ona je verzirana i u drugim tehnikama kao što su: ulje, enkostika i kolaž. U svom izražavanju ona pokazuje spontanost te to postaje njen jedinstven i prepoznatljiv stil. Adrijana Jerkić, istoričarka umetnosti i likovni kritičarka, za umetnicu i njena dela kaže da su „rezultat istrage simbola i duše pokazani na platnu, papiru ili milaru. Pozadina slike je nađena u Dragičinim strastvenim putovanjima, interesu raznih kultura i istraživanju emocija u odnosu na te teme. Proizvedeni rad nije ograničen nego ostavlja otvorena vrata za osmatrača da kompletira sliku kao svoju i polako otkriva nove elemente u novom danu. Slikarska paleta se kreće od zemljanih boja do intenzivnijih tonova koji privlače pažnju posmatrača. Ona je u stanju da obrne uobičajeni red nijanse pokazujući da nije presudna boja već namera i prikaz elemenata slike koji će na kraju krajeva promeniti percepciju. Didi nije samo iskusna umetnica, već i uspešna predavačica mnogih umetničkih radionica i član mnogih umetničkih društava u Kanadi.“

 

DRAGICA GAĐANSKI DIDI, poreklom iz Srbije, više od četiri decenije živi i stvara u Kanadi. Odrastanje i školske dane provela je u Beogradu, gde je završila arhitektonski smer u Građevinskoj srednjoj školi, a posle je studirala vazdušni saobraćaj na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Možemo sa sigurnošću da kažemo da je ovaj prvi period opredeljenja u učenju umnogome uticao na kasnije posvećivanje slikarstvu i umetnosti. U Torontu, u koji je emigrirala 1968, usmerava dalje obrazovanje ka umetnosti, završava slikarstvo na Ontario koledžu za umetnost i dizajn (OCAD), Odsek za finu umetnost slikanja. Tokom ovih studija istakla se svojim likovnim izrazom, za koje je dobila priznanje OCAD- a koje se uručuje samo najuspešnijim diplomcima. Predavala je u više umetničkih škola, a birana je za predsednicu i člana mnogih umetničkih udruženja u Torontu. Izlagala je samostalno i grupno mnogo puta, bila učesnica mnogih televizijskih emisija, a njeni radovi nalaze se u kolekcijama, kako privatnim tako i korporacijskim širom sveta, od Kanade, SAD, Meksika, Kolumbije, Argentine, Čilea, Japana, Engleske, Portugala, Nemačke, Češke do naših prostora, republika bivše Jugoslavije. Istraživački duh koji izvire u ličnosti Dragane Gađanski Didi, teče dalje i šire. Ona putuje po svetu, uči jezik i kulturu mesta u kome obitava i time obogaćuje i upotpunjuje svoju umetničku stranu ličnosti, a samim tim i likovni izraz. Imajući u vidu da jedna definicija umetnosti karakteriše umetnost kao proizvod umeća prenošenja unutrašnjih osećanja i intelekta umetnika, odnosno ličnosti koja se sa umećem izražava, s ushićenjem pozivam posmatrača da oseti i doživi bogatstvo, lepotu likovnih formi i kolorita u Didinom slikarstvu. Didino slikarstvo je suštinski nenametljivo prijatno, a kompozicije usklađene i proporcionalno korektne. Ona priča o događajima i doživljajima ne tražeći od posmatrača da analizira, već da joj se pridruži u emociji, koju u njoj izaziva trenutak slikanja i prenošenja širine i dubine doživljenog. Njen likovni izraz koji karakterišu različite tehnike i materijali, od crtačkih tehnika na papiru do ulja na platnu, poetski je obojen, bilo da je u formi realistična ili apstraktna.
(Biljana Jotić, istoričarka umetnosti)
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja