Prvi put u novijoj istoriji Novog Sada organizovana proslava Božića

08/01/2013

Kulturni centar Novog Sada je posle više decenija, pored  tradicionalnog dočeka Nove godine, organizovao i obeležavanje Božića, kako po Gregorijanskom tako i po Julijanskom kalendaru. Veliki hrišćanski praznik proslavljen je na centralnom gradskom trgu božićnim sajmom i kulturno-umetničkim programom u periodu od 24. decembra 2012. godine do 7. januara 2013. godine pod nazivom „Vreme darivanja-u susret Božiću“.

– Organizacijom proslave Božića, Novi Sad se vratio u kulturni milje evropskih gradova koji tradiciju proslave tog velikog praznika nikada nisu prekidali, a mi smo je nakon višedecenijske pauze obnovili – rekao je direktor KCNS dr Andrej Fajgelj.

U utorak, 25. decembra 2012. godine na bini na Trgu slobode su se tokom  prepodnevnog programa publici predstavili polaznici muzičke radionice „DO RE MI“, Gradski dečiji hor „Zvončići“, Dečiji  crkveni  hor  iz  Novog  Bečeja i hor „Ison“, dok su u večernjem programu nastupili KUD  „Petefi  Šandor“, Instrumentalni sastav župe crkve Imena Marijina, Lazar  Novkov sa  „Frame”  orkestrom  i hor „Harmonia“.

Manifestacija „Vreme darivanja – u susret Božiću“ nastavljena je 5. januara na Trgu slobode nastupom učenika muzičke škole „Melodium“. Nakon njih, polaznici veronauke iz Srbobrana izveli su vertep, tradicionalnu predstavu sa temom rođenja Isusa Hrista. Program je nastavljen polučasovnim nastupom ansambla “Malbaša” i izvođenjem božićnih pesama dečjeg hora koji čine polaznici pravoslavne veronauke. Dnevni deo manifestacije završen je predstavom mališana koji pohađaju veronauku pri hramu Vavedenja presvete Bogorodice iz Sremskih Karlovaca.

Večernji program bio je obogaćen nastupom crkvenih horova „Antifon“ i „Sveti Stefan Dečanski“, kao i koncertom tradicionalnih božićnih pesama sa Kosova i Metohije i nastupom KUD „Vila“, a manifestacija se završila koncertom muzičke grupe „Nit“ koja je izvela splet tradicionalnih muzika sveta. Predstavom ansambla „Malbaša“ i nastupom tamburaškog orkestra Mileta Nikolića, 6. januara nastavilo se obeležavanje Božića na radost mnogobrojnih Novosađana okupljenih na Trgu slobode, a program je zatvoren veličanstvenim nastupom inkluzivnog hora „Ison“.

Višednevnu manifestaciju posetili su brojni Novosađani i zajedno sa izvođačima podelili prazničnu radost u skladu sa nazivom manifestacije „Vreme darivanja-u susret Božiću“.

Program i fotografije- „Vreme darivanja-u susret Božiću“ (25.12.2012.)

Program i fotografije- „Vreme darivanja-u susret Božiću“ (5.1.2013. i 6.1.2013.)

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja