Tomislav Marinković i “Prkos drumski” zatvorili šestu manifestaciju “Antićevi dani”

18/03/2013

U subotu je u Kulturnom centru Novog Sada u sklopu manifestacije “Antićevi dani” održano pesničko veče Tomislava Marinkovića, ovogodišnjeg dobitnika “Antićeve nagrade”, da bi u nastavku programa publika uživala u poetsko-muzičko nastupu grupe “Prkos drumski”. 

-Tomislav Marinković je netipična pojava na našoj pesničkoj sceni, jer je prvu knjigu pesama objavio u 34. godini, što je u 19. veku bilo vreme kada se pesnici “povlače”. Njegovih sedam knjiga pesama mogu se razvrstati u dve celine, jer je očigledno da je on prešao kroz jedan neobičan put: u prvoj etapi njegovog rada koju čine knjige “Dvojnik”, “Izvesno vreme” i “Stihovi”. To je etapa “čišćenja alata”, odnosno pripreme za ono što će kasnije pisati, a to su “Škola trajanja”, “Običan život”, “Svet na koži”. Marinković je, dakle, vremenom došao do rezultata koji su ga pretvorili u pesnika koji ima izuzetno važno mesto na savremenoj srpskoj pesničkoj sceni – rekao je Radivoje Mikić predstavljajući nagrađenog autora.

Marinković je na početku obraćanja publici pročitao metaforičnu pesmu “Muva”. Inače, on je, pored “Antićeve nagrade”, takođe dobitnik i ovogodišnjeg priznanja “Vasko Popa”, a u dosadašnjoj karijeri osvojio je i nagradu “Branko Miljković” i priznanje na Sajmu knjiga u Šapcu, a knjige su mu prevođene na ruski i japanski.

Od 20 časova, Novosađanima se u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada još jednom predstavila akustičarska grupa “Prkos drumski” koja je zanimljivim stihovima i alternativnim muzičkim pristupom, uz dosta poetike i svojevrsni omaž Miki Antiću upotpunila subotnji program ove manifestacije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=osglPcW3k_w[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UXBqCbqSUdg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ju5K4MtU96I[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BINgeBxyxiI[/youtube]

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja