Томислав Маринковић и “Пркос друмски” затворили шесту манифестацију “Антићеви дани”

18/03/2013

У суботу је у Културном центру Новог Сада у склопу манифестације “Антићеви дани” одржано песничко вече Томислава Маринковића, овогодишњег добитника “Антићеве награде”, да би у наставку програма публика уживала у поетско-музичко наступу групе “Пркос друмски”. 

-Томислав Маринковић је нетипична појава на нашој песничкој сцени, јер је прву књигу песама објавио у 34. години, што је у 19. веку било време када се песници “повлаче”. Његових седам књига песама могу се разврстати у две целине, јер је очигледно да је он прешао кроз један необичан пут: у првој етапи његовог рада коју чине књиге “Двојник”, “Извесно време” и “Стихови”. То је етапа “чишћења алата”, односно припреме за оно што ће касније писати, а то су “Школа трајања”, “Обичан живот”, “Свет на кожи”. Маринковић је, дакле, временом дошао до резултата који су га претворили у песника који има изузетно важно место на савременој српској песничкој сцени – рекао је Радивоје Микић представљајући награђеног аутора.

Маринковић је на почетку обраћања публици прочитао метафоричну песму “Мува”. Иначе, он је, поред “Антићеве награде”, такође добитник и овогодишњег признања “Васко Попа”, а у досадашњој каријери освојио је и награду “Бранко Миљковић” и признање на Сајму књига у Шапцу, а књиге су му превођене на руски и јапански.

Од 20 часова, Новосађанима се у Великој сали Културног центра Новог Сада још једном представила акустичарска група “Пркос друмски” која је занимљивим стиховима и алтернативним музичким приступом, уз доста поетике и својеврсни омаж Мики Антићу употпунила суботњи програм ове манифестације.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=osglPcW3k_w[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UXBqCbqSUdg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ju5K4MtU96I[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BINgeBxyxiI[/youtube]

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања