Proslava malog jubileja Fotografskog kluba Vojvodine

20/07/2015

Klupskom izložbom pod nazivom “Naših pet godina” u Kulturnom centru Novog Sada na Tribini mladih, Fotografski klub Vojvodina obeležio je mali jubilej svog postojanja i rada. Rad koji se u kontiunitetu odvija od osnivanja kluba n svečanom otvaranju kolektivne izložbe predstavio je predsednik FKV Milovan Ulićević dok je izložbu otvorio doajen srpske i jugoslovenske fotografije Tomislav Peternek.

Članovi Fotografskog kluba Vojvodina predstavili su svoja fotografska zapažanja, viđenja i razmišljanja i lične fotografske afinitete. Izložene fotografije su radovi fotoamatera koji su započeli, a potom i razvijali svoje fotografsko viđenje u klubu. – Za pet godina postojanja, ovakav napredak nisam video ni u jednom klubu. Fotografije su sadržajne i vidi se veliki trud, ali i talenat koji su fotografi uložili. Malo je reći da sam oduševljen ovim radovima – rekao je Peternek na otvaranju.

Usmeravani od strane starijih članova iskusnijih u fotografiji, završavajući foto-kurseve u klubu, edukujući se na gostujućim predavanjima, mlađi članovi kluba su brzo i vidljivo pokazivali napredak u fotografskoj umetnosti. Prema rečima predsednika kluba Milovana Ulićevića u klubu osim mlađih članova postoje i profesionalni fotografi koji svoje obaveze dopunjuju sa kreativnom fotografijom van agencijskih zahteva, i na taj način zadržavaju duh fotoamaterizma u svojim fotografijama. – Teško je naći jedinstvenu stilsku odrednicu izloženih fotografija, jer FKV nije koncept, niti svoje viđenje zasniva na umetničkom manifestu, ali ipak postoji nekoliko tema, koje su preovlađujuće interesovanje na fotografijama članova FKV – dodao je Ulićević.

Fotografski klub Vojvodina (FKV) je neprofitno udruženje osnovano 9. jula 2010. godine u Novom Sadu i okuplja fotografe amatere i profesionalce koji se bave kreativnom fotografijom. Do sada se u klub učlanilo oko osamdeset fotografa amatera i profesionalaca. Fotografski klub Vojvodina je u ovom ternutku najveće i najaktivnije udruženje koja neguje kreativnu fotografiju u Novom Sadu, i jedan je od najaktivnijih foto klubova u Srbiji. Klub je član Foto saveza Srbije. Aktivnosti i zadaci kluba u pet godina postojanja su bile da predstavlja značajne fotografe, organizuje izložbe, predavanja o fotografiji, foto-izlete, foto-školu, foto-radionice, foto-kurseve kako za svoje članove, tako i za građanstvo.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja