Promovisan roman „Ptica u kući”

28/04/2018

Promocija nedavno objavljenog romana „Ptica u kući”, autora Darka Radovića, održana je u subotu 28. aprila u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Na promociji su govorili: Predrag Milivojević, književnik-izdavač, Simonida Milojković, književnica, Darko Radović, autor knjige, i Katarina Topalski, profesorka književnosti.

Iznoseći svoje impresije, književnik-izdavač (IK „Presing”)Predrag Milivojević objasnio je simboliku naslova Radovićevog romana rekavši da, po narodnom verovanju, kada ptica uleti u kuću to znači da će neko iz nje ubrzo umreti. Smrt je izvesna i svakome zapisana.

Tumačeći ovu misao, Milivojević je odabrao da veruje da, kada je sve prolazno i unapred određeno, čovek svoj život mora vezati za neku vrednost. Ta se vrednost traži kada Radovićev junak Mirko Aksentijević, uspešni preduzetnik s početka devedesetih, odlučuje da se prijavi za odlazak na ratište, svojevrsni rijaliti šou u režiji dva-tri regionalna diktatora.

– Odlazeći u rat, Aksentijević je morao, najpre, da se raziđe sa životom u koji je verovao do tog trenutka. Otišavši u rat, vratio je dug otadžbini, ali je izdao porodicu – rekao je Milivojević.

Izdavač Milivojević potom je postavio nekoliko pitanja Radoviću, a jedno od njih bilo je i šta ga je podstaklo da se u svojim srednjim godinama posveti pisanju romana.

Autor je odgovorio da se ceo život bavi umetnošću – svirao je gitaru, komponovao, učestvovao na festivalima, a onda se jednom zapitao – zašto ne bi pokušao da napiše roman. Pisanje je trajalo oko tri godine.

Profesorka književnosti Katarina Topalski rekla je da je odrastala 90-ih godina u Vukovaru i zna šta je „nama značio svaki dobrovoljac koji se borio za srpski narod. Žrtvovao je sve svoje da dođe i pomogne meni, detetu u ratu”. Zatim je profesorka Topalski otkrila da je kasnije postala supruga i majka dve devojčice. Razmišljajući šta bi učinila da je Radovićev dobrovoljac iz romana njen suprug, priznala je da bi se verovatno protivila njegovom odlasku na ratište.

Književnica Simonida Milojković, autorka recenzije, istakla je da je, dok je čitala rukopis romana „Ptica u kući”, bila veoma pogođena tom „tačnom,dubokom pričom”. Radovićev roman okarakterisala je kao neku vrstu testamenta novim generacijama mladića.

Na kraju promocije u razgovor o romanu uključila se  publika.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja