Promocija knjige “Putnik sa dalekog neba”, Crnjanski kao književni junak

12/12/2013

Povodom 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, naš književnik Milovan Marčetić zajedno sa istaknutim piscima Slobodanom Tišmom, Savom Damjanovim i Đorđem Pisarevim, predstavio je roman “Putnik sa dalekog neba” u klubu “Tribina mladih” u novosadskom Kulturnom centru.

„Nikada nisam patio od želje za literarnom slavom, niti sam zavideo salonskim lavovima“, kaže Miloš Crnjanski, u jednoj od priča u ovoj knjizi. Pisac živi onoliko, koliko ga priče o njemu oživljavaju, a kako bi ga oživeli još više, Milovan Marčetić priredio je zajedno sa još 30 istaknutih pisaca priče o srpskom Kazanovi, Milošu Crnjanskom.

-Ideja za ovakvim romanom nastala je još dok se pisala knjiga o Andriću. Tada sam sastavio 45 najistaknutijih srpskih književnika, sada je nešto više od tridesetak pisaca napisalo o Crnjanskom. Svaki pisac napisao je priču o njemu iz svog ugla. Odaziv autora bio je veliki, što je iznenađujuće, jer retko pisac o piscu priča kroz priču. – rekao je Marčetić, dodavši da razlika između ovog romana o Crnjanskom i romana o Andriću jeste kako u piscima, tako i o samim likovima o kojima se piše.

Više mlađih i vojvođanskih, ali takođe i autora iz regiona sklopilo je ovaj roman, koji priča neverovatne priče u kojima je Crnjanski glavni junak.

Sava Damjanov, posetiocima KCNS, pročitavši deo svoje priče “Jezik naš nasušni” rekao je da naši pisci imaju sreću, jer smo imali tako velike književnike kao što je Crnjanski.

-Ovo je živ omaž, i ja bih voleo kada odem u ono drugo vreme, da imam svoj omaž. Ovakvo delo napravljeno od priča, veće je od biste i spomenika. – kazao je Damjanov, i uporedivši  Andrića i Crnjanskog, ističe da Crnjanski ima neku provokativnost koja sadašnjim piscima daje inspiraciju da pišu i bave se njime.

Đorđe Pisarev i Slobodan Tišma ovo delo su opisali kao roman koji je konceptualizovan. Pisarev je ukratko rekao da je njegov učitelj bio Crnjanski i da upravo njemu duguje zahvalnost za kako kaže “semena koja je posejao”.

Crnjanski je pisao o prošlosti, ali je više od svih drugih pisaca bio pisac budućnosti. Životni i književni put Miloša Crnjanskog bio je složeniji i sa više iskušenja nego put bilo kojeg našeg pisca.

Nije patio za literarnom slavom, a postao je najslavniji.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cYSjnVCiRQM[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B7wZWhSTTo8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NHMBck9Wiso[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tHTk8e-vbP4[/youtube]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja