Промоција књиге “Путник са далеког неба”, Црњански као књижевни јунак

12/12/2013

Поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског, наш књижевник Милован Марчетић заједно са истакнутим писцима Слободаном Тишмом, Савом Дамјановим и Ђорђем Писаревим, представио је роман “Путник са далеког неба” у клубу “Трибина младих” у новосадском Културном центру.

„Никада нисам патио од жеље за литерарном славом, нити сам завидео салонским лавовима“, каже Милош Црњански, у једној од прича у овој књизи. Писац живи онолико, колико га приче о њему оживљавају, а како би га оживели још више, Милован Марчетић приредио је заједно са још 30 истакнутих писаца приче о српском Казанови, Милошу Црњанском.

-Идеја за оваквим романом настала је још док се писала књига о Андрићу. Тада сам саставио 45 најистакнутијих српских књижевника, сада је нешто више од тридесетак писаца написало о Црњанском. Сваки писац написао је причу о њему из свог угла. Одазив аутора био је велики, што је изненађујуће, јер ретко писац о писцу прича кроз причу. – рекао је Марчетић, додавши да разлика између овог романа о Црњанском и романа о Андрићу јесте како у писцима, тако и о самим ликовима о којима се пише.

Више млађих и војвођанских, али такође и аутора из региона склопило је овај роман, који прича невероватне приче у којима је Црњански главни јунак.

Сава Дамјанов, посетиоцима КЦНС, прочитавши део своје приче “Језик наш насушни” рекао је да наши писци имају срећу, јер смо имали тако велике књижевнике као што је Црњански.

-Ово је жив омаж, и ја бих волео када одем у оно друго време, да имам свој омаж. Овакво дело направљено од прича, веће је од бисте и споменика. – казао је Дамјанов, и упоредивши  Андрића и Црњанског, истиче да Црњански има неку провокативност која садашњим писцима даје инспирацију да пишу и баве се њиме.

Ђорђе Писарев и Слободан Тишма ово дело су описали као роман који је концептуализован. Писарев је укратко рекао да је његов учитељ био Црњански и да управо њему дугује захвалност за како каже “семена која је посејао”.

Црњански је писао о прошлости, али је више од свих других писаца био писац будућности. Животни и књижевни пут Милоша Црњанског био је сложенији и са више искушења него пут било којег нашег писца.

Није патио за литерарном славом, а постао је најславнији.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cYSjnVCiRQM[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B7wZWhSTTo8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NHMBck9Wiso[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tHTk8e-vbP4[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања