Promocija knjige o Danilu Kišu „Izvod iz knjige rođenih” Marka Tompsona

27/10/2014

Književni matine o Danilu Kišu u subotu u Američkom kutku povodom nove knjige Marka Tompsona, višestruko nagrađivanog britanskog istoričara i pisca, „Izvod iz knjige rođenih” bio je pravi književni događaj za sve poštovaoce dela Danila Kiša, upravo u godini kada se obeležava 80 godina od rođenja i 25 godina od smrti “poslednjeg jugoslovenskog pisca”, kako je sam Kiš za sebe govorio.

Knjigu su novosadskoj publici, koja je do poslednjeg mesta ispunila prostorije Američkog kutka, predstavili Zoran Hamović, glavni urednik izdavačke kuće „Klio” iz Beograda, Zoran Paunović, urednik edicije „Klepsidra” u kojoj je ova izuzetna biografija objavljena samo godinu dana nakon svetske premijere na engleskom govornom području, Muharem Bazdulj koji je preveo knjigu, kao i sam pisac Mark Tompson.

– Osamdesetih godina sam prvi put pročitao neku Kišovu knjigu, bila je to „Grobnica za Borisa Davidoviča” i shvatio sam da je to odlična knjiga. Tada na engleskom nije bilo više njegovih knjiga, a želeo sam da pročitam još i da više naučim o njemu samom. Godinu dana kasnije sam počeo da živim u ovoj regiji, učio sam jezik, saznavao o njemu više i sretao se sa ljudima koji su ga lično poznavali. Naučio sam jezik dovoljno da mogu da čitam. Mislim da sam u Ljubljani, 1993. godine, kod tri mosta, gledajući u njegovu malu knjižicu „Rani jadi” odlučio da pišem o njemu. To se činilo kao apsurdna ambicija, ali malo po malo, uz veliko strpljenje, ostvarivao sam to. U stvari, bila mi je velika privilegija da provodim vreme sa njegovim jezikom. Nisam, naravno, dvadeset godina radio na knjizi, ali ona je uvek bila “uz mene” i kada god sam bio u prilici da upoznam nekog ko je njega poznavao, nisam je propuštao. Tako je bilo i sa Suzan Zontag i Salmanom Ruždijem koji su mi pričali o Kišu. Sve vreme sam mislio o njegovom radu i uživao u tome”, otkrio je Tompson kako je nastala biografska knjiga o Kišu za koju je, kao predložak, iskoristio Kišov kratki autobiografski tekst „Izvod iz knjige rođenih”, tako da ova knjiga odaje svojevrsno priznanje Kišovom eksperimentalizmu, budući i sama u svojoj formi – eksperimentalna jer je komponovana kao niz komentara upravo na taj autobiografski tekst.

Oba urednika i prevodilac su istakli da je ovo jedna izuzetna Kišova biografija i da pored činjenice da postoji mnogo tekstova i knjiga o Kišovom delu, upravo je Mark Tompson, objavio i detalje koje prvi put saznajemo što pokazuje ogromnu posvećenost s kojom je prišao istraživanju našeg velikog pisca.

Biografska knjiga o Danilu Kišu „Izvod iz knjige rođenih”, ove godine je uvrštena među pet najboljih biografskih izdanja u SAD – prema izboru američkog Nacionalnog udruženja književnih kritičara.
Tokom gotovo dve decenije, Mark Tompson predano je proučavao Kišovu zaostavštinu i razgovarao sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Intimno poznavanje piščevog života i regionalne istorije čine osnovu njegovog temeljnog čitanja i razumevanja Kišovih dela i okolnosti u kojima su stvarana.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja