Promocija knjige „Nemi svedoci“

07/02/2014

Da o pojedinim događajima iz istorije, ponekad možemo mnogo više saznati pomoću detalja iz običnog života pojedinog perioda, dokazuje knjiga profesora doktora Milana Radovanovića, „Nemi svedoci“, koja je promovisana u klubu „Tribina mladih“  novosadskog Kulturnog centra. Svoje viđenje ove knjige posetiocima su predstavili istaknuti istoričari i pisci Vojislav Begović, dr Brana Dimitrijević i Jovan Pejin.

Knjiga je podeljena u tri celine i sadrži mnoge dokumente, kao što su poštanske marke, razglednice, žigovi i fotografije, koji prikazuju život našeg naroda u vreme Velikog rata, između 1914. i 1915. godine.

Radovanović se bavio istraživanjem i analizom poštanske istorije našeg naroda u Prvom svetskom ratu, i tako došao do značajnih podataka koje je objedinio u svom delu.

– Velikim trudom i mukotrpnim istraživanjem, došao sam do raznih dokumenata koja jasno pričaju priču jednog perioda našeg naroda. Koliko su značajni razglednice i pisma koja su poslata za vreme Velikog rata,  pokazuju pečati koji su tada korišćeni. Dokumenti predstavljeni u knjizi sadrže mnoge pečate iz tog vremena, uz pomoć kojih dolazimo do saznanja kako je srpski narod tada živeo i kako su se granice naše zemlje pomerale – rekao je Radovanović, pokazavši fotografiju razglednice koja je poslata iz Tirane, čiji pečat je sačinjen od ćiriličnih slova.

Da se u ovoj  knjizi nalazi pravo istorijsko blago, saglasan je i Jovan Pejin, koji je izneo svoje mišljenje o knjizi profesora Radovanovića. On je rekao da „Nemi svedoci“ pružaju odgovor na pitanje ko su bili Srbi početkom dvadesetog veka. Kako je objasnio, činjenice u knjizi pokazuju da je naš narod bio potpuno drugačiji od onoga kako nas je predstavljala Austrougarska.

– Osim izuzetnih dokumenata koji govore o životu našeg naroda tog doba, u ovoj knjizi možete da vidite i kako nas je Austrougarska predstavljala drugim državama. Možete da vidite i deo propagande te zemlje, kroz koju je naš narod predstavljen kao prost i vašljiv. Loša promocija doživela je vrhunac kada je Austrougarska napravila umrlicu naše zemlje. U ovoj knjizi možete da pronađete poštanske marke i mape na kojima je Srbija pripojena Austrougarskoj, iako tada rat još nije počeo. – zaključio je Pejin.

Svoje mišljenje je podelili su dr Brana Dimitrijiveć i Vojislav Begović, koji su saglasni da osim što ova knjiga prikazuje period života našeg naroda, ona takođe ima veliki značaj i za filateliste. Kako je rekao, uz pomoć dokumenata do kojih je Radovanović došao, oni mogu da povežu mnoge istorijske događaje koji nisu toliko poznati.

Prvi kupac knjige „Nemi svedoci“ bio je Novosađanin, te se autor, Milan Radovanović, odlučio da prvu promociju svog dela, kojoj je prisustvovala i članica Gradskog veća zadužena za kulturu, Milanka Brkić, realizuje baš u novosadskom Kulturnom centru. Radovanović se zahvalio ovoj kulturnoj instituciji, i kao znak pažnje poklonio knjigu biblioteci Kulturnog centra Novog Sada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nHCEB3jo-t4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9ztrMB5o3IM[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VEtujHDf7Ek[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=i4fBijH5j38[/youtube]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja