Promocija knjige „Belezi vremena“ Darka Tanaskovića

06/10/2014

Promocija knjige

DARKO TANASKOVIĆ:

„BELEZI VREMENA“

 

O knjizi govore:

Episkop bački Gospodin dr Irinej

prof. dr Dragan Stanić

prof. dr Darko Tanasković

 

Četvrtak, 9. oktobar 2014. godine, u 19 sati

Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5, sala „Tribina mladih“, 2. sprat

„Kod nas, sa izuzetkom mlađe generacije, postoji vrlo mali broj univerzitetskih i institutskih naučnika koji su spremni i sposobni da se javno oglase i svoje stavove izlože medijskoj vjetrometini. Zašto? Zato što to podrazumijeva ne samo stručnost da se da kompetentno mišljenje nego, istovremeno, i šire obrazovanje da se zadre u različite oblasti, i bogato životno iskustvo da se nauka prepozna u svakodnevnici, i duhovnu otvorenost za različite društvene probleme, i autorski dar da se o složenim pitanjima piše jednostavno i jasno, i spisateljsku vještinu da to bude provokativno i zanimljivo, i intelektualni refleks da se brzo reaguje na aktuelnosti, i moralnu hrabrost da se javno zauzme lični stav.

Da je Darko Tanasković jedan od vrlo rijetkih koji sabiru sve te kvalitete, svjedoči njegova nova knjiga „Belezi vremena“, sastavljena od tridesetak članaka prethodno objavljenih u „Pečatu“ i u nekolikim drugim novinama i nedeljnicima.[…] U impresivno širokom tematskom rasponu ovih tekstova, od kojih su neki sjajni eseji, neki produbljene mini-studije, neki nadahnute polemičke rasprave, Tanasković plijeni svojom erudicijom, poznavanjem različitih kultura, preciznim analizama domaćih i međunarodnih političkih procesa, enciklopedijskim bogatstvom podataka, zanimljivim kazivanjem, originalnim asocijacijama, ubjedljivim zaključcima, ljepotom jezika. Odakle sve to u knjizi koja potiče od sabranih novinskih članaka sa šarenih stranica jedne nedjeljne revije? Odgovor treba potražiti u autorovoj biobibliografiji…“ (Nenad Kecmanović)

 

Biografija autora:

 

Darko Tanasković je rođen 4. januara 1948. u Zagrebu.

Ha Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao orijentalnu filologiju (1970), magistrirao (1972) i doktorirao (1979), disertacijom Arapski jezik u savremenom Tunisu diglosija u bilingvizam, na istom fakultetu, gde je na Katedri za orijentalistiku od 1988. godine, redovni profesor. Objavio preko 700 naučnih i stručnih radova iz oblasti široko shvaćene orijentalistike, među kojima i knjige: Arapska poezija (1977), Sufizam (s I. Šopom, 1981) Arapski jezik u savremenom Tunisu (1982), Kontrastivna analiza arapskog u srpskohrvatskog jezika (1982), U dijalogu s islamom (1992), Tursko-srpski rečnik (u koautorstvu sa S. Đinđićem i M. Teodosijević, 1997), Ha Istoku Zapada (sa M. Jevtićem, 2000), Islam u mi (2000), Jugoistok Srbije. Kontinuitet krize u mogući ishodi (s grupom autora, 2001), Gramatika arapskog jezika (s A. Mitrović, 2005), Islam: dogma u život (2008), Autonomija mišljenja (sa M. Jevtićem, 2009), Neoosmanizam (2010), Golub koji nije postao ptica (2012). Više knjiga i radova prevedeno mu je na strane jezike.

Darko Tanasković je po pozivu predavao na više univerziteta u zemlji i u inostranstvu, a 1995. je izabran u Evropsku akademiju nauka i umetnosti (Salcburg). Dopisni je član društva za turski jezik (Türk Dil Kurumu) u Ankari (2000). Član je Udruženja književnih prevodilaca, Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN kluba. Od 2010. član je Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Od 1995. do 1999. godine Darko Tanasković je obavljao dužnost ambasadora SRJ u Turskoj i (1998-1999) u Azerbejdžanu. Imenovan je, marta 2001, za člana jugoslovenske Komisije za istinu i pomirenje. Od 2002. do 2008. godine bio je na dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora SRJ pri Svetoj Stolici (u Vatikanu) i pri Malteškom viteškom redu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja