Program “Promenadni koncerti povodom božićnih praznika 2013/2014.”

03/01/2014

Kulturni centar Novog Sada povodom božićnih praznika organizuje dva promenadna koncerta. Oba će biti održana na drugi dan Božića, dakle, 26. decembra ove godine povodom katoličkog, kao i 8. januara 2014. godine povodom pravoslavnog Božića, na Trgu slobode od 12 do 15 časova. S obzirom da grad Novi Sad kao i Vojvodinu odlikuje duga tradicija horskog pevanja, a negovanje ove forme muzičkog izvođačkog izraza je i dalje više nego prisutna i popularna na ovim prostorima, odlučeno je da se ovogodišnji Božićni program posveti nastupima horskih ansambala.

– Prvo bih našim sugrađanima koji dočekuju Badnje veče i proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik po gregorijanskom kalendaru poželeo sve najlepše, mira, sreće i blagostanja. Velika je pažnja posvećena tome da u ovom programu učestvuju vokalni ansambli nacionalnih manjina, a program je za oba koncerta koncipiran na taj način da pokriva širok spektar učesnika od dece, preko mladih, do predstavnika starijih sugrađana, kao i dece zaostale u razvoju.

Ansambli koji su pozvani da učestvuju u okviru božićnog programa su na svoj način delovanjem i javnim nastupima doprineli da ovaj grad ili mesta iz kojih dolaze imaju kontinuitet horske kulture, a pojedinim svojim dostignućima, kao što su nagrade i druga priznanja, doprineli su da Novi Sad kao i pojedina mesta u njegovoj okolini postanu značajni kulturni punktovi i van granica naše zemlje kada je reč o horskom izvođaštvu, izjavio je dr Andrej Fajgelj, direktor KCNS na konferenciji za novinare.

Fajgelj se zahvalio Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ i direktorici Radmili Rakin-Martinović što je za potrebe oba promenadna koncerta ustupila električni klavir koji KCNS nema, a koji je neophodan za realizaciju promenadnih koncerata.
Petar Pifat, predsednik Hrvatskog kulturno-provjetnog društva – hor “Jelačić” je istakao da mu je trostruko drago što će baš ovaj hor iz Petrovaradina, pod dirigentskom palicom Vesne Kesić-Krsmanović prvi nastupiti u četvrtak na promenadnom koncertu.
– Drago mi je što će baš našim nastupom početi Promenadni koncert jer ove godine obeležavamo 10 godina postojanja. Ovo će svakako biti sjajna prilika da predstavimo opus tradicionalnih božićnih pesama i izvan okvira crkve, rekao je Pifat.

Ana Kovačić, dirigent i umetnički rukovodilac dečjeg hora “Bajićevi slavuji” Muzičke škole “Isidor Bajić” najavila je nastup u okviru promenadnog koncerta povodom pravoslavnog Božića: “Slavuji su spremili poseban program za ovaj promenadni koncert. Pripremili smo jako lep opus božićnih pesama Jovana Adamova kroz koji deca mogu mnogo da nauče o običajima za božićne praznike. Svakako će biti interesantno jer će i Novosađani kroz naš nastup saznati više o položajniku, česnici, badnjaku i drugim tradicionalnim pojmovima u vezi sa ovim praznikom”, istakla je Ana Kovačić.
U četvrtak će, pored hora “Jelačić” nastupati i Mešoviti hor društva Slovenaca “Kredarica”, Mešoviti hor Rusinskog kulturnog centra i Grko-katoličke crkve “Harmonija“, Vokalni ansambl klapa Panon, Novosadski Kamerni Hor, Mešoviti hor Slovačkog kulturnog centra Pavel Jozef Šafarik i Somborsko pevačko društvo, Gradski Dečiji Hor “Šareni vokali” iz Sombora.
Na promenadnom koncertu povodom pravoslavnog Božića nastupaće: Pravoslavni mešoviti hor “Sv. Roman Slatkopojac” Petrovaradin, “Novosadski nonet”, Mešoviti hor Srpskog pevačkog društva iz Rume, Muški hor Eparhije Sremske Sv. Nikolaj iz Sremskih Karlovaca, Dečiji hor “Bajićevi slavuji” Muzičke škole “Isidor Bajić”, Mešoviti inkluzivni hor ISON i Ženski tercet “Slavjanki“ iz Čortanovaca.

Spisak učesnika možete preuzeti ovde.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja