Представљене две књиге о Мики Антићу

17/03/2013

На Трибини младих Културног центра Новог Сада је у оквиру манифестације “Антићеви дани” одржано представљање књига “Антић њим самим” Радована Поповића и “Улепшавање невидљивог” др Драшка Ређепа. Поред аутора књига, на промоцији је говорио и магистар Мирослав Радоњић, чијом је уводном речи и отворен догађај.

-Како другачије него васколиком пустоловношћу духа разумети решеност Мике Антића да прескочи сенку властитог духа, постајући тако, у исто време новинар, песник, романсијер, писац сценарија и филмски редитељ, луткар, технички директор позоришта у Панчеву, шахиста, џудиста, драмски и радио драмски писац, први аутор и цртач у неким локалним новинама тадашње Југославије, сликар, писац епиграма, вајар, дуборезац, мајстор за стругом, тесар, зидар, пројектант, а да ништа од тога не буде пролазни инцидент. О томе и о коме чему још, стасавању, живљењу, боемији, трагању, трајању и смрти Мирослава Антића, хоће да нас радознале поуче и упуте ове две наизглед различите књиге, рекао је професор Мирослав Радоњић.

-Животи писаца су непресушна и интригантна тема, где је потребно стално трагати за новим подацима, а једна чињеница детективски открива друге, па се том послу не види крај. У то сам се уверио и у путовањима по свету, када сам схватио да нема дефинитивне биографије. Како су моје књиге чињенице које сам скупљао од савременика, родбине писаца или из архива и библиотека, тако је настала и ова прича о Мики Антићу, човеку разноврсних занимања. Он је имао Џеклондоновску биографију и желео да „живи, а не да стражари над својим животом“. Посао ми је био олакшана зато што је његово дело у много чему аутобиографско, рекао је Радован Поповић, наш познати биограф.

-Када данас гледам те његове измаштане, често врло духовите, понекад сасвим трагичне биографије, може се приметити да је ту нуклеус увек био аутентичан, да је скроз заснован на такозваној стварности, али је већина осталог у сфери Антићевски богатих маштарија. Тај зачетак аутентичног је код њега далеко више био у сну него у тој такозваној јави, рекао је Драшко Ређеп који је књигу „Улепшавање невидљивог“ објавио у „Прометеју“ као хагиографију 1988. године.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=43V05L-fS8k[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JEuu_kzFkxs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bM9PTwKZfjI[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања