Predstavljen projekat BBNS na Matematičkom institutu SANU

26/02/2014

U utorak, 25. februara 2014. godine, u Matematičkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljen je projekat Brojčane (digitalizovane) baštine Novog Sada. O projektu i platformi BBNS govorili su predstavnici Kulturnog centra Novog Sada, dr Andrej Fajgelj i Rade Božović, kao i Dušan Ranđelović, direktor preduzeća Pantajp koje je učestvovalo u u izradi platforme i digitalizaciji njenog sadržaja. Direktor Kulturnog centra dr Fajgelj, u toku svog izlaganja istakao je da su osnovni ciljevi i zadaci platforme očuvanje, odnosno prezervacija sadržaja, njegova dostupnost i vidljivost. Iako je vrlo često ovakva istorijska i bibliotečka građa dostupna na internetu, korisnik često nije svestan toga, što je čini praktično nevidljivom. 

– Digitalizacija ili ubrojčavanje vam omogućavaju da budete javni u 21. veku. Ona nudi dve osnovne prednosti: očuvanje i dostupnost. Ako već imamo dragocene predmete u digitalnom obliku, zašto ne bismo dozvolili svakom istraživaču iz celog sveta da mu priđe. Mi smo ovim prioritetima dodali i treći, a to je vidljivost. Usmerenost na korisnika i promotivni aspekat BBNS platforme nas čine i predvodnicima u ovoj oblasti – rekao je Fajgelj.

O saradnji sa kulturnim i drugim institucijama govorio je Rade Božović, menadžer za uključivanje novih partnera i promociju projekta. On je posebno pohvalio podršku koju je projekat dobio od Grada Novog Sada, kao i podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Kroz dosadašnju saradnju sa partnerskim kulturnim institucijama rešena su mnoga pitanja, ali, kako je istakao Božović, postoji potreba da se saradnja u budućnosti proširi.

-Kada je ovaj projekat shvaćen kao prioritet u Gradu, on je odobren i dodeljen institucijama KCNS i JKP Informatike. Ustanove kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad su na inicijativu Grada omogućile pristup podacima privatnom preduzeću Pantajp i JKP Informatika. Dogovoreno je da vlasnik građe ostane Grad Novi Sad, a resursi su digitalizovani uz pomoć kustosa i arhivatora. Pomoć Ambasade SAD usledila je u novembru 2012. godine, što je dovelo do toga da primenimo njihova rešenja, koja su i najsavremenija – naglasio je Božović.

Dušan Ranđelović, predstavnik preduzeća koje je izradilo platformu, govorio je o njenim tehničkim specifičnostima u odnosu na druge, postojeće platforme ovog tipa u svetu. Platforma je nastala usvajanjem koda Digitalne javne biblioteke Amerika (dp.la) i principa koje ona promoviše, ali radi se na njenoj personalizaciji kako bi korisnicima omogućili bolje iskustvo za korisnike. Implementiranjem najnovijih informatičkih rešenja prevaziđeni su neki od problema koji su bili specifični za multijezičku i multikulturalnu građu Novog Sada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hxtIHPQquJg&feature=youtu.be[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LSxFe_Ym44g[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/YLcdYjniNTI[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja