Predstavljen podgorički Forum mladih pisaca u KCNS

26/11/2019

U okviru saradnje Kulturnog centra Novog Sada i Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ iz Podgorice, u utorak 26. novembra u klubu „Tribina mladih“ KCNS novosadskoj publici predstavili su se pesnici Foruma mladih pisaca iz Podgorice. Svoj opus promovisala su tri mlada autora, pesnici i prozni pisci: Jana Radičević, Nikola Ćorac i Milena Radević. Program je vodio novosadski pesnik Bojan Samson.

Na početku promocije najavljen je skori izlazak zbornika „Kolažiranje“ u izdanju Foruma mladih pisaca i književne radionice  KIC „Budo Tomović“. Mladi autori potom su pročitali po jednu svoju pesmu što je zagrejalo dlanove novosadske publike. Ovo je prvi put da su mladi pisci grupno nastupili izvan Crne Gore.

O Forumu koji je nastao pre pet godina, pesnikinja Jana Radičević rekla je da za predstojeći rođendan Foruma članovi pripremaju performans.

    -Knjiga koja će biti objavljena narednih dana biće naš peti zbornik, po ideji Valentine Knežević, urednice  informativno–edukativnog programa u KIC-u, koja je želela da mladim ljudima pruži neku vrstu institucionalne podrške – rekla je Radičevićeva.

Pesnikinja Milena Radević istakla je da je Forum jaka grupa koju karakteriše ozbiljan individualni, ali i timski rad u kome nema mesta za sujetu. Forum je, rekao je mladi autor Nikola Ćorac, u proteklih pet godina okupio dobru ekipu. Danas je aktivno 10 do 12 mladih autora. Objavljene su dve samostalne i  pet zajedničkih zbirki. U Forumu se radi na angažovanju mladih pisaca kroz konkurse u Crnoj Gori, ali i u regionu.

Forum mladih pisaca osnovan je u februaru 2015. godine u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici kao književna grupa mladih autora na čijim se okupljanjima čitaju i komentarišu radovi i razmenjuju informacije o konkursima i drugim književnim temama.

Posle pet godina kontinuiranog rada, pet zajedničkih zbornika, dve objavljene i dve najavljene samostalne zbirke kod važnih izdavača poezije u zemlji i regionu, tri regionalne nagrade i jedne međunarodne rezidencije, te nebrojenih grupnih i individualnih nastupa po Crnoj Gori, autori Foruma mladih pisaca već se ističu kao novi i važni glasovi u crnogorskoj književnosti.

    Jana Radičević (Podgorica, 1997) studentkinja je Germanistike na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Osvojila je drugu nagradu na konkursu Ulaznica 2017. za ciklus pesama „Megalodon Lantimos“. Jedna je od finalista 33. Festivala mladih pesnika u Zaječaru, 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju i 22. poetskog konkursa Desanka Maksimović u Valjevu.

Nikola Ćorac (Podgorica, 1991) studira Crnogorski jezik i južnoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Pesme su mu objavljene u zbornicima Raspoloženi za pticeIli je već neko to isplanirao, Rješenje zagonetke, Bespomoćne riječi, kao i u nekoliko crnogorskih i regionalnih književnih časopisa, između ostalih u časopisu ARS  (1-2/ 2019) i studentskom listu VESNA (br. 15). Njegova poezija našla se u izboru art festivala PAF – konkurs za poeziju. Jedan je od finalista 34. Festivala mladih pesnika u Zaječaru i 49. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, gde je njegov rukopis nagrađen trećom nagradom za pesnike do 27 godina.

Milena Radević rođena je 1998. u Podgorici. Studentkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću, smer Francuski jezik i književnost. Poezija joj je objavljena u zbornicima: Raspoloženi za ptice, Ili je neko to već isplanirao, Rješenje zagonetke, Bespomoćne riječi i časopisu SCRIPT.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja