Predavanje Srđana Graovca na temu „Stojan Novaković i nasleđe Berlinskog kongresa“ na Jutjub kanalu KCNS

25/01/2021

Predavanje Srđana Graovca na temu „Stojan Novaković i nasleđe Berlinskog kongresa“ možete pogledati (25. 1. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Ugledan srpski intelektualac, diplomata i političar, Stojan Novaković, rođen 1. 11. 1842. godine, bio je i predsednik vlade Srbije, književni istoričar, upravnik Narodne biblioteke u Beogradu, prvi predsednik Srpske književne zadruge i predsednik Srpske kraljevske akademije.

Tokom ovog predavanja, istoričar Srđan Graovac, govori o Novakovićevom pogledu na Berlinski kongres koji je u velikoj meri uticao na mnoga druga politička dešavanja na ovim prostorima, ali i na sam razvoj istoriografije. Naime, kao diplomata i političar, Stojan Novaković je svoj stav o Kongresu iznosio i dokumentovao skoro svakodnevno, službujući u inostranstvu imao je priliku da iz spoljašnje vizure sagleda delovanje austrougarske diplomatije i njene planove prema Srbiji, a kao predsednik vlade okrenuvši se Rusiji, osetio je jak pritisak od strane Austrougarske. Sa jačanjem rusofilije u Srbiji posledice odluka koje su Austrougarsku učvrstile na Balkanu postajale su pogubne.

Posebno je važan njegov stav o Velikoj istočnoj krizi 1875. i ustanku u Bosni, gde tvrdi da je do ovoga došlo ne željom srpskog naroda, što je bio uvrežen stav, već njegovom nepromišljenošću. Krivac za krizu u Bosni, a samim tim i Veliku istočnu krizu zapravo je Austrougarska, jer će joj to biti opravdanje za mešanje u dešavanja na srpskim prostorima. Novaković je za ono što se dešavalo i ono što će se tek dešavati srpski narod kulturno i prosvetno pripremao, znajući da su Srbi u južnom delu i Staroj Srbiji čuvari nasleđa.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja