Predavanje Srđana Graovca na temu „LENJIN – RAĐANJE KOMUNISTIČKE RUSIJE“ na Jutjub kanalu KCNS

15/04/2022

Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu „LENJIN – RAĐANJE KOMUNISTIČKE RUSIJE“ (15. 4. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Stvaranje Sovjetskog saveza jedan je od najznačajnijih događaja u modernoj istoriji čovečanstva. Vek koji su obeležila dva najveća oružana sukoba, period je koji je ostao upamćen i kao vek nastanka ideologija, kao što su nacizam, fašizam i komunizam. Istoričar Srđan Graovac napominje da je Sovjetski savez, prva komunistička država na svetu, bila takođe i jedna od najmoćnijih, što ne čudi s obzirom na to da je formirana na zgarištu jedne moćne imperije. „Velike događaje kreiraju veliki i značajni ljudi“, ističe Graovac i dodaje da je, ma kakvo mišljenje vladalo o liku i delu Vladimira Iljiča Lenjina, važno osvetleti život i put ličnosti koja je uticala na tokove svetske istorije. Graovac navodi biografske podatke ruskog revolucionara, s naročitim osvrtom na porodične prilike i obrazovanje, kako bi ukazao na prelomne trenutke u Lenjinovom životu, koji su uticali na formiranje njegovog političkog opredeljenja.

Uključivanjem u levo radikalne, marksističke krugove i prihvatanjem njihovih načela, Lenjin dopada zatvora i tri godine provodi u Sibiru, vredno radeći na osmišljavanju i osnaživanju političkih ideja. Godine 1903. kada je došlo do podele u ruskom marksističkom krugu, Lenjin je zagovarao čvrstu partijsku organizaciju, a njegov uticaj je ojačao, što je rezultiralo time da je postao jedan od najistaknutijih predstavnika grupacije. Kontroverzni povratak zapečaćenim vozom u Rusiju radi učešća u Februarskoj revoluciji, Graovac objašnjava svesnim nemačkim postupkom da u domovinu propusti čoveka koji u revoluciji vidi priliku za ostvarivanje svojih političkih ciljeva. Retorika na kojoj je dodatno ojačao Lenjinov uticaj podrazumevala je rešavanje gorućih pitanja, poput uspostavljanja mira s Nemcima i podele zemlje seljacima, što su problemi koje je tadašnja vlada uporno ignorisala. Čuvena kontrarevolucionarna akcija generala Kornilova i savezništvo pa sukobi s ministrom Kerenskim, učinili su Lenjina „gospodarem situacije“. Graovac ističe da će na narednoj tribini biti reči o nastavku Lenjinove borbe za vlast, čime će biti ukazano i na njegove izuzetne revolucionarne i političke sposobnosti, ali i na „demonsku volju da svoje napore sprovede u delo“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja