Predavanje „Racija u Južnoj Bačkoj 1942″.

22/01/2016

Predavanje pod nazivom „Racija u Južnoj Bačkoj“  povodom obeležavanja 74. godišnjice od Novosadske racije biće održano  26. januara 2016. godine, sa početkom u 19 časova, na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Na predavanju će govoriti profesor Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada i dr Drago Njegovan, muzejski savetnik u Muzeju Vojvodine. Profesor Ćurđev će se više baviti temom u vezi sa pripremama, ciljevima i posledicama Racije, dok će dr Njegovan posebnu pažnju posvetiti arhivskim izvorima za proučavanje ovog događaja kao i istorijskim kontroverzama u vezi sa samom Novosadskom racijom. Na predavanju će biti prikazane i autentične fotografije o zločinima tokom Racije iz fonda muzeja Vojvodine, kao i spomenika koji su 70-ih godina podignuti u čast nevino stradalih žrtava.

Predavanje je održano u utorak, 26.januara, u 19 časova, na Tribini mladih. Predavači profesor Petar Đurđev i dr Drago Njegovan prisutne su upoznali sa ovim istorijskim događajem, sa posebnim osvrtom na sam tok Racije i arhivsku građu koja svedoči o ovom događaju.  Celo predavanje možete da pogledate na sledećem video snimku.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aka0irSBkmg[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja