Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Portreti Antike: Plotin“ na Jutjub kanalu KCNS

29/04/2021

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Portreti Antike: Plotin“ (29. 4. 2021) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS.

 Poznoantički filozof Plotin smatra se utemeljiteljem neoplatonističkog pravca u filozofiji, poslednjeg razdoblja grčko-rimske filozofske prakse.

-Plotinova filozofija emanacionizma govorio o Jednom, kao iskonu bića iz kojeg isticanjem (emanacijom) nastaju duh, duša i stvar koja je potpuno odsustvo bića – nebiće. Smisao filozofije je povratak čoveka svome iskonu. Vrhunac ovog puta je ekstaza, mistično istupanje iz sebe kojim čovek prevazilazi odeljenu svest i stapa se sa Jednim – pojasnio je Slepčev.

Neoplatonizam je naziv za religijsko-mističnu školu Platonove filozofije. Najznačajniji predstavnik novoplatonizma bio je filozof Plotin koji je delovao u Aleksandriji, a kasnije i u Rimu, važeći za čuvenog učitelj filozofije. Neoplatonizam je značajno uticao na ranohrišćansku teologiju. Vizantijski car Justinijan Prvi je zatvorio Platonovu Akademiju, zabranio učenje filozofije, te je nakon toga neoplatonizam nastavio da se razvija isključivo u hrišćanskom ruhu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja