Predavanje Ognjena Karanovića na temu „ODNOSI SRBA I HRVATA U KRALJEVINI SHS 1928/29. GODINE – UBISTVO STJEPANA RADIĆA“ 22. septembra na Jutjub kanalu KCNS

17/09/2020

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „ODNOSI SRBA I HRVATA U KRALJEVINI SHS 1928/29. GODINE – UBISTVO STJEPANA RADIĆA“ možete pogledati 22. septembraa u 18:30 na našem Jutjub kanalu.

Krvava skupštinska drama imala je prolog u politici čoveka koga je bivši poglavar Bosne i Hercegovine, Stjepan Sarkotić, nazvao „nenormalnim čovekom“, jer najčistiji program dr Ante Starčevića alhemičarski meša sa nekoliko kapi socijalističkog ulja. Taj isti Sarkotić, koga su Srbi upamtili samo po zlu, ništa nije praštao Radiću, koji je u pijanoj novembarskoj noći 1918. jedini bio protiv Beograda i potom načinio salto mortale: „Ja ne mogu držati za normalnog čoveka onog, koji se pretvorio od glorifikatora Marije Terezije, Franca Jozefa, jednom reči od obožavaoca Habzburga u habzburgoždera… i poklonika dinastije Karađorđević.“ Kako je od skupštine napravljena mehana najnižeg tipa, Srbi su Radića mogli da progutaju, ali nisu mogli da ga svare. Zato je kralj Aleksandar isprva prihvatio „hrvatskog proroka“ i njegove smućene vizije, jer ga je „smatrao oruđem koje će mu biti podatno“. Radić je privukao „Aleksandra svojom hipertrofijom ideja, duhovitošću izražaja, sposobnošću entuzijazmiranja, formalnom prilagodljivošću, svojim životnim optimizmom“. Stipica, kako su ga zvali njegovi govorljivi sledbenici, umeo je Aleksandru da se podvuče pod kožu:

Hrvatski sokol sad k Tebi leti.

Zvijezdo Karađorđeva doma

Iznad oblaka, munja i zvona

Pozdrav će Tebi donijeti…

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja