Predavanje msr Ognjena Karanovića „MEMORANDUM SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI IZ 1986. GODINE – TRI DECENIJE LAŽI“ 2. jula na Jutjub kanalu KCNS

24/06/2022

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića „MEMORANDUM SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI IZ 1986. GODINE – TRI DECENIJE LAŽI“ možete pogledati 2. jula u 20.00 časova na našem Jutjub kanalu.

Memorandum SANU iz 1986. pokazao je svu tragediju položaja srpskog naroda u Jugoslaviji uređenoj Ustavom iz 1974. godine. I to je ono što je zasmetalo neprijateljima Srbije, srpskog naroda, pa i Srpske akademije nauka i umetnosti. Srbi su time pokazali da znaju u kakvoj su situaciji i da su prinuđeni da traže rešenje. Srbija je bila dobra dok je ćutala i snosila posledice ustavne rascepljenosti, a saznanje da je sazrela i da ne želi više da trpi podređenost zasmetalo je svima. Kada je digla glas protiv toga, žigosana je kao faktor koji želi da razbije Jugoslaviju i priziva rat i sukobe. Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti (Memorandum SANU) jeste nacrt dokumenta koji je izradio odbor od 16 članova Srpske akademije nauka i umetnosti u periodu od 1985. do 1986. godine. Memorandum je podeljen na dve celine: „Kriza jugoslovenske privrede i društva” i odnosi se na ekonomske i političke podele u Jugoslaviji koje su usledile nakon donošenja Ustava iz 1974. godine i „Položaj Srbije i srpskog naroda” koji opisuje inferiorni status SR Srbije u SFRJ i položaj Srba u SR Hrvatskoj i na SAP Kosovu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja