Predavanje Milovana Balabana „Staljin, II deoˮ 23. juna na Jutjub kanalu KCNS

09/06/2022

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Staljin, II deoˮ možete pogledati 23. juna u 21.00 čas  na našem Jutjub kanalu.

Prvi deo predavanja bio je posvećen životu sovjetskog diktatora Staljina, njegovoj mladosti, dolasku na vlast, učvršćivanju na tronu boljševičke Rusije, kao i mehanizmima koje je učvrstio tokom beskompromisne vladavine. Na drugom delu predavanja govoriće se o periodu posle ubistva šefa lenjingradskih boljševika Kirova, te čistkama koje je, iskoristvši ovo ubistvo, sproveo sovjestki diktator eliminisavši sve svoje realne i fiktivne protivnike. Isto tako pokušaćemo da prodremo u psihološki profil Staljinove ličnosti kako bi videli njegov način razmišljanja, te psihološke porive koji si ga gurali u pravcu ostvarivanja apsolutne i ničim ograničene vlasti.

Takođe, na drugom delu predavanja pokušaćemo da objasnimo sovjetsku Rusiju onoga doba. Kako je od jedne države razvaljene građanskim ratom uspela da se pretvori u svetsku super silu – jednu od dve suprotstavljene u hladnom ratu. Na kraju progovorićemo o Staljinu kao čoveku koji je u sebi na neki način objedinio stil boljševičke vladavine sa carističkim momentom, koji je Staljin makar prividno prihvatio, te time objedinio nešto naizgled nespojivo, a što je uslovilo, posle pobede nad nacističkom Nemačkom, da sovjetska Rusija završetak njegove vladavine dočeka kao super sila.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja