Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Nova gvozdena zavesa“ na Jutjub kanalu KCNS

25/05/2022

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na temu „Nova gvozdena zavesa“ (25. 5. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Povodom tribine o uspostavljanju nove gvozdene zavese koja više neće biti ideološka već civilizacijska, Milorad Vukašinović komentariše na koji su način aktuelna događanja u Evropi i svetu otvorila nove geopolitičke teme i pitanja. Kako bi se razumeo naslov predavanja, potrebno je osvrnuti se na važne istorijske trenutke, naročito na one koji su prethodili Drugom svetskom ratu, a koji su donekle nepoznati, odnosno, o kojima je nedovoljno govoreno u dosadašnjim publikacijama. Gvozdena zavesa termin je koji je nekadašnji britanski premijer Čerčil upotrebio u poznatom govoru, održanom u Fultonu 5. marta 1946. godine, u prisustvu predsednika Trumana. Vukašinović ističe simboliku govora iz perspektive osobene političke kulture, karakteristične za Zapad koji SAD podrazumeva kao kvintesenciju. On naglašava kako pripadnost ove zemlje zakulisi i masoneriji predstavlja određeni filter za sprovođenu kadrovsku politiku, posvećujući naročitu pažnju Trumanovoj odluci da upotrebi atomsku bombu.

Iako je Čerčil bio u samom vrhu iluminatskog pokreta, malo je poznato da je i Truman bio mason visokog ranga, respektabilna figura u redovima čiji je član bio još od 1909. godine. Vukašinović navodi da je masonstvo u američkoj političkoj kulturi u odnosu na evropsku zasnovano na načelima fanatizma. Iako je Japan nudio uslove za kapitulaciju, odluka da se bomba baci može se posmatrati kao nastojanje Amerike da ostatak sveta fascinira. Budući da se u poslednje vreme često prognozira nova dimenzija rata u Ukrajini koja podrazumeva upotrebu nuklearnog naoružanja, Vukašinović polaže nade u pretpostavke da je reč o psihološkim igrama zastrašivanja.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja