Predavanje Lazara Slepčeva na temu „Portreti srednjeg veka: Sveti Avgustin“ na Jutjub kanalu KCNS

24/06/2021

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Portreti srednjeg veka: Sveti Avgustin“ (24. 6. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Otvarajući niz predavanja o znamenitim filozofima srednjeg veka, Slepčev je ovoga puta govorio o najznačajnijoj ličnosti patrističkog perioda – Aureliju Avgustinu, poznatijem kao Sveti Avgustin.

Aurelije Avgustin rođen je 354, a umro 430. godine. Bio je episkop grada Hipona u rimskoj Africi i jedan od najznačajnijih teologa i filozofa na hrišćanskom Zapadu. Njegova dela su u značajnoj meri uticala na razvoj rimokatoličke teologije, a potom i protestantske.

Iako je u mladosti bio manihejac, kasnije se kao hrišćanski episkop borio protiv manihejaca. Zapadna hrišćanska crkva ga je kanonizovala, što je potom prihvaćeno i na hrišćanskom Istoku, ali uz izvesne ograde koje se odnose na pojedine Avgustinove teološke stavove koji su se pokazali spornim sa stanovišta hrišćanskog pravoverja. Avgustinova filozofija je uvek bila u službi njegove teologije, ali je uprkos tome sadržavala istančane metafizičke rasprave, naročito o vremenu, zlu, slobodnoj volji i etici.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja