Predavanje Lazara Slepčeva na temu „Portreti novog doba: Edmund Berk“ na Jutjub kanalu KCNS

23/12/2021

Predavanje Lazara Slepčeva na temu „Portreti novog doba: Edmund Berk“ (23. 12. 2021) možete pogledati  na našem Jutjub kanalu.

Predavanje o Edmundu Berku, koje zatvara kalendarsku godinu, nije i završetak temata o političkoj filozofiji. Kroz Berkov životopis, angažman i dela, Lazar Slepčev gledaoce upoznaje sa političkim delatnikom, misliocem i piscem koji je u velikoj meri skrajnut, a koji je dao krucijalan doprinos u zaokruživanju onoga što možemo nazvati „konzervativnom ideologijom“. Kao sekretar političara Berk je ušao u javni prostor, nakon čega je postao narodni poslanik i „intelektualni vođa“ laburista, odnosno „levog spektra“. Upravo na današnji dan 1765. počeo je njegov prvi mandat.

Značajnije Berkove ideje tiču se države kao ugovora između naraštaja, a ne pojedinaca, i nužnosti poštovanja institucija. Slepčev ukazuje na njegovu poznatu izjavu kako ustav jednog naroda ne leži na papiru hartije već na institucionalnom nasleđu. Nakon objavljivanja knjige o Francuskoj revoluciji stigmatizovan je i ekskomuniciran zbog ideja koje je u njoj izneo – između ostalog i protivljenja da se društvo formira na osnovu plana koji osmisli elita.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja