Predavanje Lazara Slepčeva na temu „Konzervativizam kod Srba“ na Jutjub kanalu KCNS

30/05/2022

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Konzervativizam kod Srba“ (30. 5. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Najnovija tema iz oblasti političkih teorija, naizgled je – kako Lazar Slepčev navodi – suprotstavljena tribinama održanim prethodnih meseci, kojima su predstavljeni očevi liberalne teorije. Na konzervativizam kod Srba uticala su dva faktora: prvi je jako nasleđe komunističke istoriografije, koja se smatrala retrogradnom, nazadnom i pogubnom, a drugi je globalizacijski trend koji je naročito popularan u poslednje dve decenije. Veliki uticaj na razvoj konzervativizma u svetu imali su rimski republikanizam, koji je baštinio vrline patriotizma i lojalnosti, kao i osećaj dužnosti, zatim hrišćanstvo, Francuska revolucija – od koje počinje podela na levo i desno orijentisane političare.

Edmund Berk smatra se ocem moderne konzervativne ideologije, jer je, iako nigde ne koristi reč konzervativizam, u svom delu „Razmatranja o revoluciji u Francuskoj“ opisao čitav sistem ideja. Lazar Slepčev navodi da se konzervativac prepoznaje po „evolutivnom pristupu unutar društvene dinamike“ i po tome što je uvek na oprezu, nije sklon riziku a Francusku revoluciju smatra lošim uzorom. Za najznačajnije konzervativne mislioce i delatnike u Srbiji vezuje se paradoks – oni su bili reformatori koji su u zemlju uveli modernizam. Lazar Slepčev posebnu pažnju posvećuje baštinicima ove ideologije u Srbiji, počevši od Jovana Sterije Popovića kao preteče, do Stojana Novakovića.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja