Predavanje istoričara Milovana Balabana „Patrijarh German – mučenik ili crveni patrijarh“ 1. oktobra na Jutjub kanalu KCNS

22/09/2021

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Patrijarh German – mučenik ili crveni patrijarh“, možete pogledati 1.  oktobra u 18 časova na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS.

Na predavanju će biti reči o teškom položaju SPC u kojem se našla dolaskom novih, ateističkih vlasti. Dijametralnost vizija i doživljaja sveta proklamovanim od strane onih koji su zagospodarili državom posle Drugog svetskog rata, u odnosu na crkvu rezultiralo je gotovo nesnošljivim položajem crkvene jerarhije, ali i svih verujućih ljudi.

Progoni, oduzimanja imovine, istiskivanje crkve iz svih oblika javnog delovanja, kao i sveobuhvatna propaganda novog pogleda na svet, stavilo je sve pobožne duše u položaj, po mnogo čemu teži nego što je bio u vreme turskog ropstva. Sa jedne strane neki su se suprotstavljali i stradali, dok je sa druge jedan deo jerarhije morao da se prilagodi novim uslovima bititisanja, koliko god su oni bili teški.

Jedan od onih koji je poneo teret saradnje sa komunističkim vlastima bio je patrijarh German. Usled toga i danas postoje kontraverzna tumačenja njegovog rada i njegove ličnosti. Otuda će na predavanju biti reči o patrijarhu koji je vodio crkvu u obezboženom vremenu, koliko je morao da sarađuje sa vlastima, te koliko je to bilo teško i mučno, kako za njega tako i za čitav crkveni organizam.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja