Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Hram Svete Božije Mudrosti – simbolika i značaj“ 30. jula na Jutjub kanalu KCNS

27/07/2020

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Hram Svete Božije Mudrosti – simbolika i značaj“ možete pogledati 30. jula u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Na predavanju će biti reči o najpoznatijem pravoslavnom hramu, nedavno po drugi put u svojoj istoriji pretvorenom u džamiju. Reč je naravno o Aja Sofiji, zadudžbini cara Justinijana iz 537. godine. Njegovo ponovno pretvaranje, ovog puta iz statusa muzeja u islamsku bogomolju, pokrenulo je razmišljanja zašto je to urađeno baš sada, ali i podstaklo na razmišljanja o prošlosti kako bi se otkrili motivi za ovakav potez.

Predavač će govoriti o aktuelnim događajima vezanim za poteze predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana. No, ipak će fokus biti stavljen na dugogodišnju istoriju hrama, njegov postanak, simboliku koju je imao (ima i sada) za pravoslavni svet, kao i porukama koje bi trebalo kao pravoslavci, ali i kao moderna društva, da izvučemo iz događaja vezanih za najslavniju pravoslavnu bogomolju.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja