Predavanje istoričara Milovana Balabana „Knez Pavle između Londona i Berlina“ na Jutjub kanalu KCNS

29/10/2020

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Knez Pavle između Londona i Berlina“ (29. 10. 2020 ) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Govoreći o poslednje dve godine vladavine kneza Pavla, Balaban je posebnu pažnju posvetio situaciji u zemlji i složenim međunarodnim okolnostima usled kojih su država i knez došli u situaciju da se opredele između sukobljenih strana ‒ Londona i Berlina. Knez Pavle je pokušao da državu sačuva od rata, ali je neutralnost Jugoslavije bila nemoguća kako su pritisci sa obe strane postajali sve snažniji. Nemačka je insistirala da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu. U januaru 1941. britanski ambasador je posetio kneza Pavla, obavestivši ga da je iskrcavanje britanskog korpusa na grčku obalu u toku, te da neutralnost više nije dovoljna.

Država je bila u teškom stanju, opkoljena silama Trojnog pakta. Knez Pavle je bio primoran da se opredeli.

„Knez Pavle je odlučio da uradi nešto što je bilo suprotno onome što su Britanci tražili. Jugoslovenska vlada potpisala je pristupanje Trojnom paktu. Bilo je stavova da je ovo racionalno rešenje u teškoj situaciji u kojoj se država našla, dok sa druge strane ima razmišljanja da je pristupanjem Trojnom paktu knez Pavle izneverio nacionalni narativ, kao i sebe lično“, rekao je Balaban.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja