Predavanje istoričara Milovana Balabana „Crna Gora 1914–1918: stav Britanije“ na Jutjub kanalu KCNS

29/09/2020

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Crna Gora 1914–1918: stav Britanije“ (29.09.2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Ključna pitanja ovog predavanja bila su učešće Crne Gore u Velikom ratu, njen odnos sa Srbijom i, sasvim očekivano, stav Britanije kao vodeće svetske sile, uz Ameriku, prema Vladi Crne Gore, ali i o samom kralju Nikoli Petroviću.

Zalazeći u samu temu predavanja, Balaban se osvrnuo na opšte karakteristike istorijske epohe i dešavanja s kraja 19. i početka 20. veka u Srbiji i Crnoj Gori, kao i  događaje koji su doveli do ujedinjenja ove dve zemlje.

„Čitava moja tribina je pokušaj da iznesem stavove aktera ove teme, dakle, a ti stavovi su pre svega iznešeni u Srbiji, Crnoj Gori, Britaniji, ali i u raspoloženju naroda istorijskih tokova koji su neminovno određivali i stavove elite, pre svega Britanije. Britanija, generalno, nikada nije bila za objedinjavanje srpskog prostora, kao što je devedesetih, na neki način već bila za tu dezintegraciju“, zaključuje predavač.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja