Predavanje i projekcija kratkog dokumentarnog filma „Kultura sećanja“

22/01/2016

U Kulturnom centru, u klubu „Tribina mladih“ , u četvrtak, 28. januara, u 18 časova održano je predavanje i projekcija kratkog dokumentarnog filma „Kultura sećanja i pamćenja“. Predavanje je održano u okviru programa „Ledena tišina“ kojim se obeležava godišnjica Novosadske racije i čuva sećanje na sve nevine žrtve Drugog svetskog rata.
Autori tribine bili su istoričari iz Republike Srpske, Predrag Lozo i Dragoljub Ilić. Tema njihovog predavanja bili su zločini na prostoru Nezavisne Države Hrvatske, sa posebnim osvrtom na genocid u logoru Jasenovac. Prisutni su mogli da pogledaju i projekciju kratkog dokumentarnog filma „Kultura sjećanja“ i da poslušaju potresne izjave onih koji su preživeli zatočeništvo u logorima na teritoriji NDH.
– Šta je to kultura sećanja? Negovanje i uzgajanje sećanja, negovanje osećanja, pre svega vezanost za naše pretke. I to je nešto što nikako nije u sukobu sa modernim tekovinama. Kultura sećanja nije nešto trenutno i prolazno, to je proces – rekao je gospodin Lozo.
Dragoljub Lozo je na početku svog izlaganja rekao:
– Ono što treba da se zapitamo je čega se to sećamo, a koga smo zaboravili? Čovek koji zna šta je žrtva traži da stradale podigne iz dubina tragičnosti, u visine večnosti.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZzmfIP_OiS0[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja