Predavanje Gorana Šarića na temu „Da li budućnost pripada Kini? – rađanje nepobedivog zmaja“ na Jutjub kanalu KCNS

04/05/2022

Predavanje Gorana Šarića na temu „Da li budućnost pripada Kini? – rađanje nepobedivog zmaja“ (4. 5. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Pričom o naoružanju – jednom od najvećih aduta imperije koja je tema najnovije tribine na Jutjub kanalu KCNS, Goran Šarić ukazao je na značaj Kine, koju je Bajdenova administracija pre samo godinu dana nazvala najvećim konkurentom u ovom veku i jedinom državom koja Ameriku može izazvati kombinacijom ekonomske, diplomatske, vojne i tehnološke moći. Šarić je u prezentaciji koja prati izlaganje naveo neke od najintrigantnijih izjava svetskih lidera, preuzete sa stranica najpopularnijih medija, a koje svedoče o moći Kine danas. Iako je upozorio na to da bi se zbog složenosti teme u svakoj mogućoj kategoriji o Kini moglo održati desetine predavanja, Šarić je izdvojio i obrazložio čvorišne tačke vezane za njenu istoriju, ekonomiju, ekosistem, demografiju, politiku, tehnologiju, kinematografiju itd. Naročitu pažnju posvetio je taoizmu – ne religiji već načinu života – „jednoj uzvišenoj spoznaji, jednom putu bez imena“.

Osvrćući se na aktuelne teme poput zaključavanja u vreme pandemije, Šarić je istakao kako se ovakav postupak pokazao kao učinkovit, budući da je Kina zabeležila manje od 5000 mrtvih, dok ovaj broj u Americi prelazi milion. U red mera opreza spadaju i one koje ograničavaju maloletnike u igranju video-igara i dozirano korišćenje zabavnih programa i zapadnih društvenih mreža. Na slajdu zanimljivog naslova „Zašto se Pentagon nada da postoje vanzemaljci?“ osim fotografije letelice nepoznatog porekla, našlo se i objašnjenje o zabrinutosti šefa MI6 zbog kineskog razvoja veštačke inteligencije. Na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu ni kap kiše nije omela sportiste u nadmetanju, što je jedan od dokaza uspešne kineske modifikacije vremenskih uslova. Šarić je govorio i o odnosima Kine sa drugim svetskim silama, ali se osvrnuo i na njen stav prema trenutnoj situaciji u svetu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja